rusija_main_epa-610x330БЕОГРАД – Гасовод Јужни ток којим би део Европе требало да се снабдева гасом је угрожен, сазнају „Вести“ из више извора у владајућој коалицији. Наши саговорници који су инсистирали на анонимности, овако тумаче „московски удар“ Томислава Николића на Владу Србије којој је замерио одлуке штетне по Нафтну индустрију Србије у којој је руски Гаспромњефт већински власник.

Стручна јавност различито тумачи проблеме с Јужним током. Једни кривца виде у интересима дела Запада предвођеног САД, други сматрају да је проблем што је Србија обећала за тај пројекат новац који нема.

Николићево „закаснело реаговање“ се, кажу наши извори, односи на параф Владе стар скоро три месеца да руском партнеру онемогући доношење важних одлука које су раније биле у надлежности Управног одбора и савета директора компаније. Тврде и да се иза шокантне критике Влади Србије коју је Николић послао из Москве крије незадовољство наводним „кочењем“ изградње Јужног тока.

Русија има своје партнере Италију, Немачку и Француску, али према речима аналитичара Драгољуба Анђелковића несумњив је „англосаксонски покушај саботаже гасовода“ у овом делу Европе, јер ће Руси до 2020. гасно покрити готово цео европски континент и имати потпуну доминацију у ЕУ.

„Непрестано се води рат између путева, гасовода и комуникација, па ако је пројекат Набуко пропао, онда тај евроатлантски део води битку да спречи изградњу Јужног тока, да би нашао алтернативни правац за ток гаса“, каже овај аналитичар и додаје да уколико брзо крене реализација руско-европског пројекта, уопште неће бити места алтернативи.

Бајатовић: Нема ризика за Србију

Директор Србијагаса Душан Бајатовић, који се огласио после дужег ћутања, најавио је да изградња Јужног тока креће између 20. новембра и 20. децембра, објаснивши да тачан датум зависи од председника Србије и Русије.

„Биће расписан један тендер и изабран један извођач радова по систему кључ у руке“, казао је Бајатовић и додао да је Гаспром закупио 100 одсто капацитета гасовода Јужни ток на 25 година, тако да Србија не сноси никакав ризик.

Упитан зашто би Београд због тих западних интереса кочио изградњу која у Србији треба да почне 9. децембра, он објашњава да је наша земља најслабија карика у гасном ланцу јер није чланица ЕУ и нема механизме да кроз тамошње институције брани сопствене интересе.

„Притисак на Србију је велики, па и наши политичари који не би да блокирају Јужни ток, али ни да се замере великој сили, калкулишу – каже Анђелковић. Он, међутим, сматра да нико не може да сруши изградњу јужног гасовода, већ само да је прикочи.“

Михајловићева спустила лоптицу

Министарка енергетике Зорана Михајловић која је са скупштинске говорнице рекла да је председник Србије необавештен, а Владимир Путин шмекер, јуче се обратила јавности помирљивим тоном тврдећи да је Влада учинила све да створи услове за изградњу Јужног тока што пре.

„Формирана је и национална комисија за мониторинг и подршку Јужном току, а из буџета смо уз 35 милиона евра колико је било дато, издвојили додатних 70 милиона евра за реализацију овог пројекта“, навела је Михајловићева.

Москву је наводно наљутило јавно наступање министарке енергетике Зоране Михајловић која је, говорећи о делу гасовода од Софије до Ниша, казала да Србији гас стиже из само једног правца из Русије, преко Мађарске, што показује колико је енергетски зависна. Тражила је избацивање посредништва Југоросгаса при увозу. Москви наводно смета и то што би српско Министарство енергетике да укључи и Европску банку за обнову и развој у изградњу Јужног тока јер би после та банка могла да затражи и деонице гасовода.

Ковачевић: Ми смо нереални

Према оцени стручњака за страна улагања Милана Ковачевића проблем би могао бити што Србија нема пара за финансирање Јужног тока.

„Пропала компанија Србијагас треба да инвестира 830 милиона евра у пројекту у којем је наш део до 49 одсто, а руски минимум 51 одсто. Показује се да смо нереални и да бисмо хтели већи проценат учешћа, а немамо ни за мањи, па је могуће да су два шефа државе разговарала и о промени тих процената заступљености у изградњи“ ,каже Ковачевић.


Извор: ВестиНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Ко кочи Јужни ток?

* Обавезна поља