dodik-dani-srpske-u-srbiji-4У београдском Сава центру вечерас је одржана свечаност „Дани српске у Србији” на којој је председник Српске Милорад Додик поручио да је Србија, по природи ствари, најзначајнији фактор мира и стабилности у региону.

Свечаности су присуствовали и премијерка Српске Жељка Цвијановић, патријарх српски Иринеј и поједини српски званичници.

Обраћајући се посетиоцима свечаности, Додик је истакао да РС види Србију као своју матицу и да има посебан емотивни значај према њој.

„Ми волимо Србију и желимо јој да иде путем напретка. Србија јесте по природи ствари најзначајнији фактор мира и стабилности у региону” , рекао је Додик истичући да су садашњи односи са руководством Србије најбољи до сада, пуни дијалога и разумевања, чак и када се ствари не гледају на исти начин.

Говорећи о тешким околностима настанка РС, Додик се захвалио свим политичарима тог времена предвођеним Радованом Караџићем и војним старешинама предвођеним Ратком Младићем што су допринели њеном стварању и одбрани спрског народа 1992. године.

„Ми верујемо да ко год је учинио злочине треба да одговара”, рекао је Додик напомињући да правда још није достигнута када су у питању српске жртве које још чекају правду.

Истичући да РС брани Дејтонски споразум који је написан, а не онај који се тумачи, премијер РС је рекао да се примена Дејртонско споразума напада са очигледном намером да се већ идуће године опет направи фарса пред Уставним судом БИХ којим би се укинуо назов РС.

„Тада би РС изгубила смисао, а ми би тамо почели да се делимо око тога шта треба да урадимо. Обесмишљвање дана Републике и њеног назива сигурно је ударац на саме темеље наше слободе и у том погледу треба разумети нашу борбу”, рекао је Додик и позвао све грађане да изађу на референдум 25. септембра.

Према његовим речима, референдум није сецесија, већ жеља да се покаже намеру да се жели да се слави 9. јануар.

dani-srpske-u-srbiji

Обраћајући се посетиоцима, патријарх је најпре пренео поздраве и благослов Васељенског патријарха Вартоломеја са којим је данас био у Јасеновцу на обележавању.

Осврћући се на предстојећи референдум, Патријарх је подржао залагање РС да 9. јануар прогласи за свој Дан, напомињући да „она и њен народ знају шта је за њих најбоље”.

Патријарх је поручио да народи из РС и Србије нису само пријатељи, већу како је рекао један народ и да треба да имају братски однос.

Свечаности су присуствивали и амбасадор Кине, министар у влади Србије Алрксандар Вулин.

Манифестација „Дани српске у Србији” која се одржава четврту годину за редом, тајаће до 16. септембра.

Током целе наредне седмице планирано је туристичко представљање РС, као филмска и културна дешања у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Суботици, Панчеву, Зрењанину и другим градовима Србије, преноси Танјуг.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дани Српске у Србији

* Обавезна поља