srpska u srbijiБEOГРAД – Mанифестациjа „Дани Српске у Србиjи“ свечано jе отворена вечерас у Kоларчевоj задужбини, уз заjедничку поруку председника Србиjе Tомислава Николића и председника Републике Српске Mилорада Додика да Србиjу и РС без обзира на границе повезуjу народ и култура.

„Вечерас ћемо видети део себе и српске културе сачуване на териториjи Републике Српске… Oкупили смо се да се не разиђемо, иако ће неки од нас у повратку прелазити границу, али граница не може да заустави време, припадност, прошлост, културу“, изjавио jе Николић.

Ипак, напоменуо jе он, границу прелази тело, „али тело jе кварљиво, а дух остаjе“.

„Хвала на прилици да вам кажемо да ћете певати наше песме и причати наше приче“, казао jе Николић.

Захваливши председнику Николићу и Србиjи на посвећености исказаноj према РС, Додик jе рекао да РС без тога „сигурно не би била своj на своме“.

„Србиjа и Република Српска никада нису одустале jедна од друге. Знамо да jе ово адреса на коjоj можемо да нађемо браћу и разумевање“, истакао jе Додик.

Према његовим речима, Србиjа данас несумњиво показуjе своjе право и очекивано лице – да РС прими отвореног срца.

„Веруjем да РС овде свакодневно живи, као што и Србиjа дан и ноћ живи у РС“, рекао jе Додик и додао: „Mи смо загледани у Србиjу, да буде jака и способна jер смо само тако и ми jаки и наjбољи“.

Oтварању манифестациjе у препуноj сали Kоларчеве задужбине присуствовали су и председница Народне скупштине Mаjа Гоjковић, велики броj министара у Влади Србиjе, председница Владе РС Жељка Цвиjановић и други високи званичници из РС, као и представници СПЦ, медиjа, али и обични грађани.

„Дани Српске у Србиjи“ свечано су вечерас отворени концертом Бањалучке филхармониjе и у Београду ће траjати наредних пет дана, а у Новом Саду 9. и 10. септембра, уз богат културно-уметнички програм, с циљем да се што квалитетниjе представе потенциjали РС из области привреде, културе, науке, уметности, просвете…

Oво jе друга година заредом да РС организуjе овакву манифестациjу у Србиjи.

У оквиру „Дана Српске у Србиjи“ биће одржан и Пословни форум РС и Србиjе, у присуству званичника двеjу влада, а циљ jе покретање конкретних пословних проjеката.

Додик: РС видим као државу обједињену са Србијом

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас да Српска има намјеру да јача своје функције и да све више буде држава, а све мање ентитет.

„Српска је република у којој влада мир и република која има намјеру да ојача све своје функције, а поготово мора бити више присутна у Србији, због много људи који су животно заинтересовани за сарадњу Српске и Србије“, рекао је Додик вечерас у Београду.

Он се пред почетак манифестације „Дани Српске у Србији“, која се одржава у Београду, састао са својим некадашњим професором са београдског Факултета политичких наука Томом Ђорђевићем, који му је поклонио своју књигу поема.

Ђорђевић је рекао да је изузетно поносан на Додика, који има способност да се пробија кроз муке и тешкоће и да се понаша у складу епохе кроз коју пролази.

„За њега, као и за његове колеге из генерације, попут Милана Љепојевића, није било баријера да се остваре“, додао је Ђорђевић.

БЕОГРАД – Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је у Београду да РС у будућности види мање као ентитет унутар Босне и Херцеговине, а више као државу обједињену са Србијом.

„Када ме ових дана питају како ја видим будућност РС у наредних четири, а неки кажу и 10 година или можда и више, и оно што ми се чини једино смислено да кажем је следеће: Видим је као што мање ентитет, а што више као државу обједињену са Србијом”, рекао је Додик.

Он је, отварајући манифестацију „Дани Српске у Србији”, рекао да РС жели Србији да буде јака и способна, јер је тако јака и најбоља РС.

„Хоћемо РС јер не верујемо и преживљавамо немогућност живота у оквиру Босне, која је направљена по жељи међународног фактора као доказ разрачунавања или цепања српског народа и жеље да га на тај начин потчини и омаловажи”, навео је председник РС.

Додик је подвукао да се РС „на један, готово природан начин” солидарише са Србијом у настојању да не подржи, како је рекао, „неоправдане санкције међународне заједнице Русији”.

Како је рекао, РС ће препознати и знати шта је интерес Србије исто као што је уверена да Србија препознаје шта је интерес РС и кретати се кроз будућност градећи мир јер је то природно.

„Срби, са своје две државе, РС и Србијом, данас могу да буду предност за стабилизацију регионалног мира и развоја и на тај начин треба само разумети ове наше дане овде у Србији”, рекао је Додик и додао да очекује да што пре буду организовани и дани Србије у РС.

У Задужбини Илије М. Коларца вечерас се отвара манифестација „Дани Српске у Србији“

БАЊАЛУКА – Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић присуствоваће у Београду отварању манифестације „Дани Српске у Србији“.

Цвијановићева ће присуствовати отварању у 19.00 часова у Задужбини Илије М. Коларца, најављено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Основни циљ манифестације, која ће трајати до 10. септембра, је да ојача институционалне, културне, привредне и друге везе Српске и Србије.


Извор: Срна, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дани Српске у Србији

* Обавезна поља