novi-pazar-hadzetНОВИ ПАЗАР – Присталице Исламске заједнице (ИЗ) у Србији данас су у Новом Пазару организовали „Поход на Хаџет“ којим су обележили седам деценија од стрељања Бошњака оптужених да су за време Другог светског рата сарађивали са окупатором.

Та манифестација, којом се обележава 4. септембар Дан шехида (бораца који су страдали за веру) је одржана уз поруку организатора да их нико неће зауставити да говоре „о откривању истине“ и уз позив Влади Србије да отвори архиве како би се сазнао тачан број побијених на Хаџету.

Председник Мешихата ИЗ у Србији муфтија Мевлуд Дудић рекао је да су се окупили „на гробници онога што се догодило пре 70 година“ да говоре „о истини и откривању истине.“

„Никада нас нико неће ућуткати да говоримо о геноцидима који су се десили бошњачком човеку. Нећемо се смирити све док се истина не обистини“, рекао је Дудић.

Санџачки муфтија Муамер Зукорлић је рекао да су се окупили „да потврде и себи и другима да су достојанствена божја бића која имају право на своје посебности, на своју слободу, идентитет“.

Зукорлић је навео да су се Бошњацима понављали „геноцидни удари само због личне, људске и колективне наивности“.

Он је позвао Владу Србије да отвори архиве и омогући да се дође до података о свим страдалим на Хаџету да би се отпочело „са клањањем џеназе онима који су овде сурово убијени“.

Санџачки муфтија је поручио да „верске, културне и општенационалне вредности не смеју да буду предмет наших разлика“.

„Око темељних вредности: вера, ИЗ, Санџак, страдања Бошњака… и свега оног што произилази из ових вредности не сме бити разлике у нашем односу према томе. Око овог морамо да се окупимо“, нагласио је Зукорлић.

„Поход на Хаџет“ ове године организован је поводом обележавања 70 година од стрељања Бошњака који су оптужени да су за време Другог светског рата сарађивали са окупатором.

Манифестација се одржава у истоименом новопазарском насељу а установљена је 2010. године након сукоба присталица ИЗ у Србији и полиције, када је покушано да се заустави изградња дечијег вртића.

Учесници Похода претходно су се окупили у центру града после клањања подневне молитве, јављају Танјугови репортери.

Било је упадљиво присуство тридесетак људи у зеленим униформама и црвеним фесовима који су кроз град прошли са бошњачким и заставама ИЗ.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Зукорлићев поход на Хаџет

* Обавезна поља