simicБЕОГРАД – Политички аналитичар Предраг Симић изјавио је данас да је датум за почетак преговора са Европском унијом (ЕУ) мали корак за Србију и да ће потписивање споразума о стабилизацији односа Београда и Приштине бити практично признање независности Косова.

– Датум за почетак преговора је велики корак за Дачића, а мали за Србију. Дачић је сигурно најсрећнији човек, јер је успео оно што ни Ђинђић, Коштуница и Тадић нису – да од једне партије која петнаест година бива на ивици опстанка дође до партије која ће почети преговоре са ЕУ – казао је Симић за агенцију Бета.

Како је оценио, Србија ће бити безбеднија као кандидат за чланство у ЕУ, али да ће, ако након одлуке која ће “највероватније бити усвојена на Европском савету прекосутра”, буџет бити смањен, тако да Србија неће примати ни 200 милиона евра годишње, као што је до сада био случај.

Симић је додао да су унети елементи британско-немачког папира који има другачију терминологију ‘свеобухватни споразум’, уместо термина ‘обавезујући’, али то не даје наде да ће преговори брзо тећи и да ће бити завршени ни за десет година.

– Пре уласка у ЕУ, Србија и Косово ће морати да потпишу обавезујући споразум о томе да се неће нападати и то је практично признање независности Косова. Према томе, ово јесте победа, али можда и ‘Пирова победа’ – закључио је Симић.

Грчка је као будући председавајући Европске уније јуче у Бриселу обавестила шефове дипломатија ЕУ да планира да 21. јануара сазове међувладину конференцију ЕУ – Србија, чиме почињу преговори о чланству Србије у ЕУ.

На питање да ли став у закључцима данашњег министарског заседања ЕУ да Србија пре уласка у ЕУ мора потписати правно обавезујући споразум о сређивању односа са Приштином значи да на неки начин Србија мора признати независност Косова, председавајући заседања, литвански министар Линас Линкевичијус је јуче рекао да ће тај обавезујући споразум бити неопходан у будућности.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Датум као Пирова победа

* Обавезна поља