ilir-deda-kipredПРИШТИНА – Политички аналитичар из Приштине Иљир Деда каже да у извештају Кетрин Ештон шефовима дипломатија ЕУ „има много материјалних грешака“ и да је „он био фризиран“.

Деда је за агенцију Бета казао да је врло пажљиво прочитао извештај Ештонове о преговорима Београда и Приштине и оценио да у њему има много нетачности, које се могу сматрати и материјалним грешкама.

„Рецимо око изласка (Срба) на (локалне) изборе. У извештају пише да је изасло 30 одсто у Лепосавићу, док је према резултатима ЦИК-а изашло 23 одсто. Или, рецимо, у извештају пише да је 3. новембра у северној Митровици било малих проблема, док је истина да сви механизми на северу нису успели да обезбеде слободан излазак и слободно гласање“, казао је аналитичар поводом сукоба на гласачким местима.

Према његовим речима, не стоји ни констатација да су расформиране старе структура безбедности и правосуђа на северу (где су Срби већина) и извршена њихова интеграција у структуре Косова, пошто је само 16 припадника МУП-а Србије до сада интегрисано у Полицију Косова.

Деда је додао да не стоји констатација у извештају Ештон да су Косово и Србија усагласиле законска акта према споразуму из Брисела од 19. априла.

„Такође, не може бити успех верификација само 279 диплома за две године“, навео је Деда говорећи о споразуму о међусобном признању диплома високошколских установа.

Према његовим речима, ни учлањење Косова у регионалне форуме не иде како треба и није онакво како га је представила Кетрин Ештон.

„Реалност је другачија од извештаја. Током 2012. године Косово је требало да буде чланица 41 регионалне организације и то се није догодило. Многе од тих организација не узимају уопште у обзир споразум о фусноти, односно о регионалном представљању Косова“, рекао је приштински аналитичар.

Додао је да посебно не одговара истини део извештаја о споразуму о судовима.

„У ствари, не постоји споразум о судовима између Косова и Србије, иако у извештају пише да је Србија прихватила један Основни суд и тужилаштво за регион Митровице“, казао је Деда.

Данашњи приштински медији су јавили да је садржај извештаја Ештонове „шокирао званичну Приштину“. Он је оцењен као „позитиван и романтичан“, уз оцену да је мотив за такав извештај било опредељење да Србија по сваку цену добије датум почетка преговора с ЕУ.


Извор: КиМ Радио

Оставите коментар

Оставите коментар на Илир Деда критикује извештај Кетрин Ештон

* Обавезна поља