sanda raskovic-kostunicaБЕОГРАД – Оснивач и дугогодишњи председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница саопштио је данас да напушта ту странку јер је она на изборној скупштини напустила идеју политичке неутралности.

„Недавна Скупштина ДСС показала је да странка, из прагматичних и тобоже тактичких разлога жели да се окрене идеји ‘суверенизма’, која у политици има различита и неодређена значења. Она не може бити замена за политичку неутралност, јасно и одсечно српско становиште и став да Србија, сарађујући са свима, нипошто не треба да буде члан ЕУ“, рекао је Коштуница за агенцију Бета.

„Како ово сматрам суштинским изневеравањем Програма, донео сам одлуку да напустим ДСС. Желим на крају да се захвалим свим пријатељима који су се борили за идеје на којима је настала и деловала Демократска странка Србије“, навео је он.

Коштуница је додао да је прошло више од пола године од када је поднео оставку на место председника ДСС и повукао се из политичког живота.

Према његовим речима, све то време није давао изјаве медијима и једино је одговорио на писмо Извршног одбора ДСС у ком је подсетио на неколико руководећих начела Странке.

„Кроз све притиске, искушења и у најтежим околностима, грађени су демократски и национални идентитет Странке и њена државотворна политика. Најјачи израз и симбол те политике данас је идеја политичке неутралности“, додао је Коштуница.

Према његовим речима, то је идеја чију вредност потврђују све учесталија упозорења и претње из ЕУ и водећих западних амбасада у Београду да Србија не може да буде неутрална већ да мора наставити да доказује своју припадност и безрезервну лојалност тзв. евроатлантској заједници, и то на своју штету.

Коштуница је закључио да је због напуштања те идеје на изборној скупштини ДСС и он одлучио да напусти странку.

На скупштини ДСС је за председницу изабрана Санда Рашковић-Ивић која је убедљиво победила противкандидата Милоша Алигрудића.

Сандра Рашковић-Ивић – Коштуница издао чланство

БЕОГРАД – Председница ДСС Санда Рашковић-Ивић каже да јој је жао што је Војислав Коштуница напустио ДСС али и да је изневерио чланство јер је их напустио када је најтеже.

У изјави за Танјуг она је негирала оцену бившег лидера ДСС да је странка одступила од политичког програма.

„Одговорно тврдим да нисмо одступили од политичког програма. Добила сам двотрећинску већину на скупштини странке коју сигурно не бих добила да је странка напустила свој политички програм“, навела је Рашковић-Ивић и позвала људе у странци да остану јединствени.

Странку чине људи, програм и идеје, а све то имамо, рекла је Ивић-Рашковић и подсетила да странка и њена политика морају да буду увек и изнад интереса и расположења сваког појединца.

„А мој посао и посао свих нас у странци ће бити да направимо већу гужву на уласку у странку, а то значи да нам се људи прикључују, а не да излазе из странке“, нагласила је Ивић.

Она је поновила да је привржена идејама странке, у које спада и политичка неутралност, а ако се већ говори о томе ко је шта изневерио, додала је, „Коштуница је тај који је изневерио чланство ДСС пошто је као дугогодишњи председник напустио странку када је најтеже“.

 

Рашковић-Ивић – Не желим да будем копија Војислава Коштунице

Савез са СНС-ом би јако тешко ишао због наше црвене линије које не можемо да пређемо – повлачења државе пред интересима Брисела и неких других држава

„Ја сам колегама на Изборној скупштини рекла да не желим да будем бледа копија Војислава Коштунице. Када бих и хтела не бих то могла јер се ми разликујемо. Он је доктор правних наука, ја сам доктор медицинских наука, имам своје име и презиме, своје звање и знање, а свакако се мој начин схватања комуникације са људима мало разликује од његовог начина. Не желим при томе ништа да критикујем, свако од нас носи са собом одређене особености које су део његове личности, каже у разговору за „Политику“, Санда Рашковић-Ивић, нова председница Демократске странке Србије.

Да ли себе видите као лидера партије или само као првог међу једнакима?

Не желим да будем јак лидер, али не желим да будем ни ничија марионета. Хоћу да око мене стасавају млади људи па и други који нису тако млади, а којима бих желела да се окружим, који су професионално и политички јачи и бољи од мене. Кад будемо правили реформу странке, односно измену Статута ја ћу се свом силом ангажовати да свака изборна функција може да се обавља највише два мандата. Ако нема променљивости онда имамо краљевину.

На чему темељите уверење да ћете бити успешнији од Коштунице и прескочити цензус на следећим изборима?

Не можемо судити о Коштуничином раду на темељима дебакла који је доживела ДСС. Ја сам можда по природи агилнија од др Коштунице, много ћу радити на терену. Али не само та агилност и улазак у народ него ћу радити и на повезивању великих државних тема, као што су одбрана Косова, измена Устава, улазак или не у ЕУ, са свакодневним животом. Људима треба предочити које последице трпе због одређених стратешких усмерења државе.

Да ли бисте ушли у владу коју предводи СНС?

Главни одбор треба да буде место одлучивања, да буде врховни орган странке, где би се сагледале све позитивне и негативне стране тога.

У свакој странци за сарадњу са другим странкама имате неке црвене линије које не могу да се пређу. Наше црвене линије које не можемо да пређемо јесу десуверенизација државе, односно повлачење државе пред интересима Брисела и интересима неких других држава. То је ствар коју је јако тешко помирити, тако да тај савез, односно учествовање у власти би ишло јако тешко. Али с друге стране, ви у Европи имате врло необичне примере сарадње евроскептика и евроентузијаста. Рецимо у Републици Чешкој за време председника Вацлава Клауса. Србија је, ипак, прилично далеко од чешког примера иако је то добар пример.

Многи су негативно коментарисали чињеницу да се на изборној Скупштини није појавио Војсилав Коштуница?

Господин Коштуница је желео да буде неутралан до краја и зато се није појавио.

Ђорђе Вуковић – Одлука Коштунице негативна по странку

БЕОГРАД – Излазак Војислава Коштунице из Демократске странке Србије представља изненађење, изјавио је данас програмски директор Цесида Ђорђе Вуковић додајући да таква одлука, барем у ово тренутку, негативно утиче на саму политичку странку којој је припадао.

– Морам признати да је то донекле изненађење. Нисам очекивао такав след догађаја – рекао је Танјугу Вуковић.

Наводећи да не зна да ли је таква одлука уперена против нове председнице ДСС Санде Рашковић-Ивић, он је оценио да у сваком случају последице те одлуке јесу такве.

– Можемо рећи да Коштуничина одлука на одређени начин, барем у ово тренутку, утиче прилично негативно на саму политичку странку којој некада припадао – рекао је Вуковић, наводећи да евентуални разлог може бити то што му наследник на челу странке није по вољи или што није хтео да се сврста ни на једну од могућих страна које су узеле превагу у странци.

Он је навео и да му није јасна оцена Коштунице да се странка променила са становишта неких кључних политика у периоду док он није био председник странке.

У сваком случају, његова је одлука веома чудна, закључио је Вуковић, који избор Рашковић-Ивић за лидера странке види као покушај да се стабилизује део опозиције на десници и да се ту направи покрет који ће окупити друге политичке опције.

– Видећемо како ће ствари тећи. Ако се не варам имамо у најави озбиљну причу о томе да ће ДСС са новом председницом ићи у некакве типове коалиције и сарадњу са Дверима и још једним бројем цивилно друштвених организација и евентуално неким странкама које ће се можда приклонити том новом покрету. То је један модел груписања опозиције који може да доведе до значајних промена у политичкој сфери – закључио је Вуковић.

Оснивач и дугогодишњи лидер ДСС Војислав Коштуница саопштио је данас да напушта странку и у писаној изјави медијима подсетио да је лидерску позицију напустио пре пола године када се повукао из политичког живота.

Како је навео недавна Скупштина ДСС показала је да странка из прагматичних и тобоже тактичких разлога жели да се окрене идеји „суверенизма“, која не може бити замена за политичку неутралност.


Извор: Танјуг, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дефинитивни одлазак Војисава Коштунице

* Обавезна поља