artur masКаталонија је одустала од референдума о независности од Шпаније.

Председник региона Артур Мас је то изјавио после преговора са руководством националистичких партија, које се залажу за отцепљење Каталоније.

Референдум је требао да се одржи 09. новембра.

Припрема референдума је заустављена 30. септембра, када је Уставни суд Шпаније на захтев Мадрида замрзнуо на пет месеци указ о одржавању избора.

Мас: Ипак ћемо одржати незванични референдум

Председник регионалне владе Каталоније Артур Мас отказао је референдум о независности тог региона на североистоку Шпаније, али је данас изјавио да ће незванични референдум, ипак, бити одржан да би се тестирало расположење Каталонаца према сецесији.

Мас је рекао да каталонска влада није одустала од референдума и да и даље планирана да га спроведе, али не у накнадно, преноси АП.

Референдум је требало да буде одржан 9. новембра.

marijano-rahojМариано Рахој – Отказивање референдума одлична вест

МАДРИД – Шпански премијер Маријано Рахој данас је поздравио одлуку каталонских лидера да откажу планирани референдум о независности, рекавши да је то „одлична вест“ и да је спреман да разговора о том питању.

„То су одличне вести. Сви су обавезни да поштују закон“, изјавио је Рахој на економском форуму у Мадриду, додајући да је његова влада спремна за „дијалог“ са Каталонијом.

Рахој се жестоко противи плану да Каталонија, богати регион на североистоку Шпаније, гласа о независности, али каталонски лидери су обећали да ће спровести референдум, што је подигло тензије у односима са Мадридом.

Шпански Уставни суд прошлог месеца је суспендовао правне мере које је каталонски парламент предузео у циљу организације референдума, наводи АФП.

На јучерашњем састанку странака које се залажу за референдум каталонска влада је „утврдила да није могуће одржати референдум“, изјавио је новинарима Жоан Ерера, посланик мале левичарске партије Иницијатива за Каталонију.

Ерера је казао да ће каталонска националистичка влада, на челу са Артуром Масом, данас најавити алтернативни предлог.


Извор: Глас Русије, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Влада Каталоније одустала од референдума

* Обавезна поља