У Њујорку је у 101. години у сну умро Дејвид Рокфелер, не само један међу најбогатијим светским милијардерима него и један од неколико најутицајнијих људи широм света.

Иако се званично није бавио политиком, током свог дугог животног века сусрео се са више од 200 шефова држава, а, према властитом признању, дочекиван је као да је и сам највиши државни званичник.

У првим текстовима после његове смрти амерички медији пишу о богатству које је наследио и увећао инсистирајући на свом филантропском раду. Ипак, у неким деловима света на стицање богатства његове породице и утицај у многим државама гледа се са много више критике.

У Америци се уз његово име често цитирала цртица из живота коју је сам испричао: како су он и његова браћа од сваког џепарца морали да издвоје 25 центи у добротворне сврхе или да уштеде, како би схватили да „богатство доноси велику одговорност”.

Дејвид Рокфелер је био најмлађи од шесторо деце Џона Д. Рокфелера јуниора и био је последњи живи представник своје генерације у овој породици. После смрти своје браће и сестара је постао „чувар” богатства и човек који је управљао једном од највећих пословних империја на планети. Његов отац је био оснивач нафтне компаније „Стандард оил”.

Захваљујући богатству одрастао је у највећој приватној резиденцији у граду у то време, са портиром, собарицама и медицинским сестрама. Како је написао „Њујорк тајмс”, као богати наследник цео живот је проживео у раскоши и привилегијама: да ли на Менхетну или на прекрасним поседима. Забележено је да док су он и браћа возили скејт Петом авенијом поред њих је лагано клизила лимузина како би их „покупила” када се уморе.

Студирао је економију на Харварду и Универзитету у Чикагу, служио је војску, а затим је пословну каријеру отпочео у чувеној банци Чејс, коју су многи звали Рокфелер банком.

После 35 година каријере у којој је двадесет година био на челу Чејс Менхетна, отишао је у пензију 1981. године, када је имао 65 година. Како је подсетио АП, имао је огроман утицај у свету и део је последње генерације која је концентрисала новац и моћ у најужем кругу породице.

Према подацима листа „Форбс” у 2015. години Рокфелерова имовина је процењена на три милијарде долара. Приватно се састао са свим америчким председницима од Ајзенхауера и повремено је служио као незванични изасланик у дипломатским мисијама високог нивоа.

Након пословне каријере, трудио се да одржи моћ породице и бавио се добротворним радом, због кога је 1998. године добио и највеће америчко признање које се додељује цивилима: Председнички орден слободе.

Рецепт за срећу по Рокфелеру

Богатство које је поседовао омогућило му је да умре са седмим срцем. Наиме, шест пута му је пресађено срце. Изузев што је имао новца и утицаја да овај витални орган прибави шест пута, имао је и среће да његов организам толико пута прихвати нови орган. Последњу трансплантацију, која је извршена 2015. године, обавио је врхунски тим хирурга на његовом имању у Њујорку. На питање чему може да захвали на дуговечности (осим врхунским хирурзима), Рокфелер је рекао да воли живот. „Живите једноставно, играјте се са децом, уживајте у ономе што имате, проводите време с оданим пријатељима”, саветовао је милијардер избегавши да говори о новцу без кога све то не би било довољно.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дејвиду Рокфелеру отказало седмо срце

* Обавезна поља