Упркос противљењу Пољске, председник европског савета Доналд Туск реизабран је на други двоипогодишњи мандат.

Иако се током дана над самитом у Бриселу надвила сенка могућег конфликта, па чак и блокирање гласања које су најавили пољски званичници, Туск је непуних петнаестак минута од почетка седнице поново изабран.

Беата Мазурек, портпаролка владајуће Странке права и правде, која није хтела да подржи Туска него је именовала свог кандидата Јацека Саријуш-Волског, убрзо по објављивању одлуке рекла је да „то не слути на добро” за ЕУ, јер је успостављен преседан „да буде изабран кандидат кога није подржала његова држава”.

Група Европских народних странака (ЕПП), чији је потпредседник био Волски, одмах га је сменила пошто га је Пољска истакла као свог кандидата уместо Туска.

Странка Јарослава Качињског која има озбиљне примедбе на рад њиховог земљака и бившег премијера, за кога тврде да се мешао у унутрашњу политику и да радом у европским институцијама ничим није допринео напретку Пољске, сматра да ова одлука доводи у питање јединство уније.

„Требало би поставити питање да ли ЕУ може остати уједињена или ће ова ситуација довести до тога да лидери појединих држава чланица немају много утицаја”, питање је које поставља власт у Варшави.

С друге стране, сада опозициона Грађанска платформа, чији је председник био Туск пре него што је постао премијер, оценила је ову одлуку као добру вест. У твиту који је уследио одмах по избору Туск је написао: „Захвалан за поверење и позитивну оцену (Европске комисије). Даћу све од себе да ЕУ учинимо бољом.”

Уочи почетка самита пољска премијерка Беата Шидло је рекла да Туск не може да добије поновни мандат за председника Европског савета без пристанка Пољске.

„Дозволите да поновим: ништа (не може да се учини) без нас и нашег пристанка”, најавила је пољска премијерка.

А министар спољних послова Витолд Вашчиковски је најавио да ће Пољска учинити све што је у њеној моћи да блокира Тусков избор. Вашчиковски је чак рекао да нема потребе за журбом и да одлука не мора да буде донета током дана.

Међутим, председавајући Савета премијер Малте Џозеф Мускат је најавио да Туск има „огромну подршку”, умањио је последице пољских најава да ће блокирати гласање и инсистирао на томе да ће одлука бити донета како је и планирано, јер је ово последња седница Европског савета пре истека Тусковог мандата у мају.

Упркос томе, пољска премијерка је инсистирала на томе да се приликом гласања ради о одбрани националног права над силом.

„Они који не поштују овај принцип, не граде јединство, већ нејединство”, рекла је она новинарима.

За Туска је гласала и Мађарска, која одржава блиске везе са Пољском. Премијер Виктор Орбан је долазећи на самит рекао да га он (Туск) уопште не занима лично. „Европска политика је организована на партијској основи, а група Европских народних партија има кандидата”, рекао је Орбан.

Шидло потврдила: Пољска ће блокирати заједничко саопштење

БРИСЕЛ – Премијерка Пољске Беата Шидло потврдила је вечерас да ће званично блокирати завршно саопштење ЕУ на крају самита у Бриселу, пошто је Доналд Туск поново изабран за председника Европског савета упркос противљењу Варшаве.

„Потврђујем да нећу прихватити закључке самита ЕУ”, изјавила је Шидло новинарима.

Шидло је истакла да је „њена позиција веома јасна”.

„Нећу прихватити закључке самита, тако да самит неће бити валидан”, казала је она.

Реизбор Туска, према речима Шидло, представља „веома опасан прецедент”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова криза ЕУ – Туск реизабран упркос противљењу Пољске

* Обавезна поља