kim-sever-miting-1БЕОГРАД – У Београду борави делегација Привремене Скупштине АП КиМ. Делегацију чине разрешени председник и потпредседник Скупштине Општине Звечан, Добросав Добрић и Љубомир Радовић, као и секретар Привремене Скупштине АП КиМ, Љиљана Љумовић. Међутим, уместо пријема код надлежних представника државних институција којима су најавили посету, остављени су да чекају – у парку!

– Дошли смо у Скупштину Републике Србије да се распитамо да ли је председник Скупштине поступио по Закону о локалној самоуправи и да ли је расписао локалне изборе за четири општине на северу КиМ јер је то била његова законска обавеза. Тај рок је истекао јуче. Ми смо се раније обраћали писмом. Пошто нисмо добили одговор, дошли смо лично да то проверимо, каже за НСПМ Љубомир Радовић.

Десетог септембра ове године распуштене су институције четири општине на северу, по Закону о локалној самоуправи, и уведене су привремене мере. По том истом Закону, председник Народне Скупштине је био дужан да у распише локалне изборе за нове одборнике у овим општинама.

Према Радовићевим речима, иако је посета била најављена, речено им је да председник Народне Скупштине Небојша Стефановић не може да их прими. Уместо Стефановића, представнике Срба примио је Ненад Поповић, потпредседник Скупштине из редова ДСС-а.

– Ми смо му изнели наше ставове и захтев да држава Србија поступи по истом оном Закону по којем је и распустила челнике четири општине на северу КиМ. Поповић нам је рекао да су наши захтеви правно основани и да имају утемљење у закону и да по томе треба поступити. Рекао нам је да ће наше захтеве пренети председнику Народне Скупштине и да ће нас писмено известити о томе.

Представници Срба са КиМ истичу да они не траже ништа друго него да се председник Народне Скупштине јасно изјасни хоће ли да поштује закон или неће.

– Дошли смо лично да зхатевамо од председника Народне Скупштине да нам каже – да ли је расписао локалне изборе. Ако неће – нека каже да неће или да не може! То основни разлог због ког смо данас у Београду.

Представници Срба истичу да је очито да Влада и институције Србије имају двоструке аршине када је реч о престоници и када је реч о Косову.

– Пошто је смењен градоначелник Београда у престоници се уводе привремене мере и спремају избори, и ту видимо другачије и много ангажованије понашање и Владе и Скупштине и свих институција Србије. Са друге стране, према Србима са севера КиМ то иде знатно другачије, врло једносмерно и без образложења. За разлику од Београда за који се води рачуна и тражи мишљење да ли су испуњени услови за распуштање градске Скупштине, нас нико није питао за то већ је само донета одлука о распуштању и предали су нас у руке непризнатој држави Хашима Тачија, каже Радовић.

Поред председника Народне Скупштине, представници Срба са КиМ били су и у Уставном суду. Али, нису отишли даље од – писарнице.

– Данас су нас љубазно примили у писарницу Уставног суда, да би нас потом секретар вратио и рекао да одемо у Косовску Митровицу и оданде да му напишемо писмо у којем ћемо навести шта тражимо, па ће он да нам писмено одговори.

Разлог посете Уставном суду Србије био је да се добију информације о неколико жалби које су представници Срба са КиМ протеклих месеци послали, као и о писмисма из августа и јануара у којима су тражили мишљење о питањима која се односе на север КиМ а предмет су Бриселског споразума. Напомињу да до данас ни на један поднесак Уставни суд није одговорио.

– Сада седимо у парку и чекамо да нам се јаве из Канцеларије повереника за информације од јавног значаја, да видимо да ли ће барем он да нас прими. Речено нам је да је Повереник вољан да се састане са нама али не зна тачно када, па да ће нам ускоро јавити да ли ће моћи да нађе времена. И код Повереника имамо предмет који стоји од августа месеца, каже Радовић.

Како напомињу представници Срба који су данас били у Београду – ово су последњи правни покушаји. Ми смо увек настојали и увек ћемо настојати да на легалан начин остваримо своја права. Срби су и на референдуму прошле године, а сада и на изборима, јасно послали поруку да не прихватају институције такозваног Косова, већ да хоћемо да останемо у својој држави!

– Немамо планове за насилне акције. И даље ћемо се правним путем борити за поштовање права. То што већина није желела да изађе на изборе – то је наше право! И наше и европско законодавство јасно кажу да нико не може да се присиљава да изађе на изборе.

Упитани које ће кораке даље предузети, представници Привремене Скупштине АП КиМ за НСПМ кажу:

– За четвртак смо заказали нову седницу Привремене Скупштине АП КиМ. Размотрићемо тренутну ситуацију и заузећемо одређене ставове. Формираћемо правно-политички савет и видећемо шта даље, казали су предстаници Срба са КиМ који су данас у посети Београду.

Непосредно пред објаву овог текста редакција НСПМ је обавештена да су после сат и по времена, Срби са КиМ пошли на састанак код Повереника.

Нетачне тврдње Вучића – на северу КиМ гласало мање од 10 одсто бирача!

Срби са КиМ реаговали су на изајаву првог потпредседника Владе Александра Вучића, дате на гостовању у емисији „Утисак недеље“, да је на локалне изборе изашло много више људи него што и жели да се представи и да су избори пораз за Хашима Тачија.

– Према подацима са којима ми располажемо, то апсолутно није тачно. Према подацима Централне изборне комисије самопроглашене Републике Косово, у четири општине на северу гласало је 6.500 бирача од укупно уписаних 66.300 бирача. То је 9,9 одсто. Овај број гласача односи се збирно и на Србе и на Албанце и на све друге који су гласали тог дана, било за српске, албанске или бошњачке листе.

Ако је то успешан резултат избора, онда немам коментар, каже Љубомир Радовић, и додаје да је нпр. на последњим локалним изборима расписаним, по Закону Србије, у Звечану гласало 50.4, Зубином Потоку преко 60, а у Лепосавићу и Митровици око 45 одсто гласача, и то уз потпуни бојкот Албанаца.

Никога нисмо ометали 3. новембра већ смо само посматрали

– Ми смо на дан избора 3. новембра имали посматраче на изборним местима који су исто попут других посматрача бројали и гледали колико људи долази и гласа. Ти људи су били само посматрачи а не некакви насилници који су реметили гласање, како нам се приписује. Још једном истичемо да ми демантујемо да имамо икакву везу са насиљем које се десило јер се оштро противимо томе и желимо да остваримо наша законска права поштовањем законских процедура државе у којој живимо – Србије.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Делегација Скупштине АП КиМ чекала у парку

* Обавезна поља