laganinБЕОГРАД – Директор Агенције за страна улагања и промоцију (СИЕПА) извоза Божидар Лаганин поднео је захтев Влади Србије за разрешење са те функције.

Као разлог оставке Лаганин је навео „лични прогон“ од стране министра привреде Саше Радуловића и сопствену жељу да својим присуством у оваквим околностима не оптерећује даљи рад Агенције, наводи се у саопштењу.

У тексту оставке, Лаганин наводи и да је имао „јединствену привилегију, част и задовољство да води тим врхунских професионалаца“, као и да је своју функцију обављао одговорно и савесно.

Поручио је и да се „ставља на располагање свим члановима Владе као и релевантним институцијама Републике Србије за свако питање или помоћ коју може да пружи“.

СИЕПА је основана 2001. године, а Лаганин је на њено чело дошао јуна 2010. године.

Министар привреде Србије Саша Радуловић је раније рекао да ће СИЕПА бити угашена и да ће у државном буџету за 2014. годину бити обезбеђен новац за њен рад само у прва три месеца.

Министарство привреде је поднело кривичну пријаву против директора СИЕПЕ Божидара Лаганина, због несавесног рада.

_________________________________

Динкић – СИЕПА или смрт (привреде)

БЕОГРАД – Полемике о укидању Агенције за страна улагања се не стишавају. Министарство првреде тврди да стране инвеститоре не треба привлачити субвенцијама већ повољним пословним амбијентом. Бивши министар финансија Млађан Динкић тврди да ће гашење СИЕПЕ бити самоубиство домаће економије.

Министарство привреде тврди да је Агенција за страна улагања јавности представљала нетачне податке – да је уз субвенције отворено 55.000 радних места. У СИЕПИ остају при тим наводима. Актуелни и бивши министар труде се да докажу ко је бацао паре у бунар а ко „сада баца прашину у очи“.

Министар привреде Саша Радуловић каже да је СИЕПА лоше радила свој посао и да буџет за следећу годину не предвиђа њено финансирање, односно планира да се агенција полако угаси почетком године.

Страни инвеститори, каже, јесу важни али не могу да реше све проблеме. Њих не треба привлачити субвенцијама, већ повољним условима за бизнис. Без корупције, уз повољну пореску политику.

Испред фирме „Купер стандард“ у Сремској Митровици, бивши министар поручује да је укидање подстицаја и Агенције самоубиство домаће економије.

„Иначе неће бити оваквих фабрика, није то бацање пара у бунар већ Радуловићево бацање прашине у очи, и с тим треба хитно да се прекине, надам се да ће га Влада у томе зауставити“, каже председник УРС-а Млађан Динкић.

Међутим, Министарство привреде тврди да 240 предузећа која су добила субвенције нико није пратио, јер тадашње министарство никада није донело правилник о томе.

Било је случајева да су сви запослени привремено упућени Националној служби за запошљавање, да би се сутрадан, уз подстицаје, запослили код инвеститора.

СИЕПА: Немамо законодавну власт

Директор Агенције за страна улагања Божидар Лаганин каже да Министарство никада није донело правилник којим је уредило ту контролу.

„Ми као СИЕПА имамо изврсну али не и законодавну власт. СИЕПА није ни доделила средства. Понављам, потписник уговора је Минстарство с једне стране и са друге инвеститор. А и везано за саму контролу у обавези је био онај ко је донео уредбу да пропише начин вршења контроле и да овлашћења“, каже Лаганин.

Министарство привреде сада је активирало осам банкарских гаранција од којих се очекује враћање нешто мање од милион и по евра у буџет. Чак 20 гаранција није могуће наплатити. Министар тврди да је српској економији потребна истина.

Министар Радуловић каже да ће наставити да говори онако како мисли, мада истина не звучи лепо и да сви то треба да почнемо да радимо.

„Када спознате шта је истина, онда можете и да почнете да решавате проблеме. Без тога десет година понављамо причу како ће нам бити боље а не почињете да решавате проблеме“, истиче Радуловић.

Министарство подсећа да ће поштовати све уговоре с инвеститорима који су испунили обавезе, па је у буџету за 2014. годину обезбеђено пет милијарди динара за исплате онима који су користили субвенцију за отварање радних места.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на СИЕПА – Почетак расплета

* Обавезна поља