KAPПОДГОРИЦА – Кипарско-руска Централноевропска алуминијумска компанија (ЦЕАК) руског олигарха Олега Дерипаске, која је управљала Комбинатом алуминијума „Подгорица” (КАП) до 8. јула прошле године, поднела је још једну тужбу Привредном суду којом тражи поништавање уговора о пословно-техничкој сарадњи са „Унипромом” Веселина Пејовића који је купио КАП за 28 милиона евра.

Пре продаје КАП-а, Црној Гори од међународног суда у Никозији је стигла привремена мера којом је наложено да се заустави продаја имовине комбината, али се о њу оглушила црногорска власт.

Уговор са Пејовићем о продаји ове компаније, средином јула ове године, потписао је стечајни управник КАП-а Веселин Перишић без претходне сагласности и питања чланова одбора поверилаца КАП-а.

Пејовић је КАП купио за 28 милиона евра и пре неки дан уплатио је свега четири милиона, иако је требало већ да измири цео износ. Уместо да су још крајем прошлог месеца 24 милиона евра „легла” у касу црногорског буџета, јуче је Одбор поверилаца КАП-а у стечају дао сагласност за продужење рока никшићком „Унипрому” за уплату преостала 24 милиона евра до окончања судских спорова у Никозији и Привредном суду у Подгорици.

Од Привредног суда ЦЕАК је тражио да прогласи ништавним и уговор који је Перишић закључио са компанијом „Политропус алтернативе” у власништву украјинског бизнисмена Романа Денковича, који је за 450.000 евра купио два базена црвеног муља у КАП-у, зграду бивше лабораторије КАП-а и плац у Спужу.

„Поред разлога наведених у тужби, основ за ништавост је и то што је земљиште у Спужу продато по цени од 2,75 евра по квадрату, што је несумњиво мање од тржишне цене”, каже адвокат ЦЕАК-а, Марко Милановић. „Управник КАП-а закључио је уговор са ’Политропусом’ 8. јула иако је одлука о продаји донета 21. јануара. Уговор је закључен много након истека рока од 15 дана који је био наведен у огласу за продају имовине.”

Стечајни управник КАП-а Веселин Перишић каже да је имовина продата јер су два базена црвеног муља представљала део имовине КАП-а чије је „свако даље задржавање представљало опасност због могућих еколошких последица”.

„Што се тиче рока у којем је закључен уговор, он није одређен законом, већ је у огласу био постављен као инструкциони рок. Одлагање је било неопходно да би са имовине били скинути терети, и да би се окончали поведени су судски поступци”, објашњава Перишић.

Адвокат Милановић упозорио је Привредни суд да је пред том институцијом већ поднет захтев за признање одлуке суда у Никозији којим је привременом мером наложено да се заустави продаја имовине КАП-а.

„Та одлука још није правоснажна, нити је још призната од нашег суда”, каже Перишић. „Према црногорском уставу и у складу са међународним повељама, држава се обавезала да ће признавати стране пресуде, што се током ове године већ неколико пута десило у другим споровима који су вођени пред овим судом. У уговору са КАП-ом не третира се суд у Никозији.”

Као главни разлог због чега се месецима „гледа кроз прсте” никшићком бизнисмену Пејовићу да измири све обавезе по основу куповине КАП-а, то јест уплати још 24 милиона евра, Перишић наводи да се чека завршетак судских спорова у Никозији и Привредном суду у Подгорици.

Стечајни управник додаје да је бивши власник КАП-а, ЦЕАК, те поступке покренуо након закључења купопродајног уговора, на шта нису утицали купац и продавац, нити су их могли предвидети.

„’Унипром’ је уплатио четири милиона евра и одрекао се права на повраћај уплаћеног новца уколико у предвиђеном року не испуни обавезе или у случају раскида, односно одустајања од купопродајног уговора”, наводи Перишић.

На првом тендеру за КАП Пејовић је предложио да имовину КАП-а плати у две рате, и то тако што би првих 15 милиона евра било уплаћено у року од 30 дана, док би преосталих 13 милиона, у договору са повериоцима, било уплаћено накнадно.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дерипаскине тужбе против Милове самовоље

* Обавезна поља