ukrajina-desni-sektor-skup-1Припадници екстремне десничарске организације Десни сектор најавили су да ће довести борце у Кијев после сукоба са украјинском војском у месту Мукачево.

Портпарол Десног сектора Артјом Скоропадскиј је рекао да ће она ући у Кијев под пуном ратном опремом уколико се тензије наставе.

Сукоб десничара и војске се догодио на западу Украјине, у граду Мукачево, а узрок је било кријумчарење цигарета после чега је дошло до пуцњаве у којој су две особе погинуле, а десетине рањене, укључујући и цивиле.

Десни сектор и Министарство унутрашњих послова Украјине су се међусобно оптуживали за одговорност, а украјинска Служба безбедности рекла је да не намерава да преговара са десничарима.

После тога је Скоропадскиј рекао да Десни сектор већ формира контролне пунктове у Украјини, укључујући и главни аутопут који води ка Кијеву.

За сада, украјински председник Петро Порошенко се није оглашавао поводом инцидената.

Украјина – Јарош у Мукачеву

Вођа „Десног сектора“ Дмитриј Јарош стигао је у западни украјински град Мукачево, где је ситуација између припадника овог покрета и украјинске полиције све напетија.

Борци „Десног сектора“ су добили налог: „пуцај да убијеш“ у случају да полиција и трупе националне гарде крену на њих, јавио је дописник украјинске „Интер“ телевизије.

Долазак лидера „Десног сектора“ Дмитрија Јароша у Мукачево прати сукоб изазван наводним шверцом цигарета, у којем је убијено до три, а рањено скоро десетак људи, укључујући цивиле. Борци „Десног сектора“ су повучени из Донбаса, где се боре по Јарошевом наређењу заједно са украјинском војском, рекао је лидер батаљона за украјинску телевизију.

„Регионалне полицијске и снаге националне гарде су концентрисане у Мукачеву, који је окружен хеликоптерима. Према најновијим информацијама, борци ’Десног сектора‘ добили су наређење да пуцају како би убили за случај да (снаге) крену на њих“, јавила је украјинска телевизија.

Иако је украјинска служба безбедности рекла да неће преговарати са борцима „Десног сектора“, преговори су очигледно ипак у току.

Политички активисти „Десног сектора“ такође држе митинге широм Украјине, укључујући и митинг испред зграде председничке администрације у Кијеву. Њихови захтеви укључују и закон који дозвољава председнички опозив, превремене изборе, наводи изасланица Врховне раде Олха Бохомолец, која је разговарала са демонстрантима.

Група је раније позвала на оставку украјинског министра унутрашњих послова Арсена Авакова, кога они сматрају саучесником у мистериозној смрти координатора покрета Олександра Музичког (такође познатог као Сашко Били) у марту 2014. године.

Дмитриј Јарош је именован за сарадника војске у земљи у априлу, када је његова група прихваћена и формално-правно.

Украјински председник Петро Порошенко још увек није дао изјаве о ситуацији.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Десни сектор прети Кијеву

* Обавезна поља