dzevad-galijasevicСтручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да се у Сребреници данас догодио класичан покушај убиства спрског премијера Александра Вучића и да разбојничке групе у томе нису биле саме, већ су добиле сигнале из Сарајева и са Запада да то ураде.

Галијашевић је рекао је да то потврђује и чињеница да су у Поточаре доведене навијачке групе из Санџака и Федерације БиХ, као и да је пре напада уништена заштитна ограда. „Ове разбојничке групе у томе нису биле саме. Оне су добиле сигнале из Сарајева и са Запада да то ураде. Томе је посебно допринело инсистирање Дирекције за координацију полицијских агенција БиХ да само они обезбеђују премијера Вучића и да то није у надлежности МУП-а Републике Српске, о чему су нападачи и обавештени“, истакао је Галијашевић, преноси „Курир“.

Он је рекао да су „за тај покушај убиства премијера Србије посебно заслужни Велика Британија и њене тајне службе, управо онако како су заслужни за већ виђено убиство још једног премијера Србије – Зорана Ђинђића“. „Хапшење и ослобађање Насера Орића, као и политички мотивисана и злонамерна резолуција Велике Британије, која креира нестабилан Балкан и вечити сукоб Бошњака и Срба заједно са криминалцима Бакира Изетбеговића из СДА, те дебате пуне мржње емитоване у федералним медијима неколико дана прије комеморације, плански су стварали услове да се кроз један догађај креира тотални сукоб и прекид било какве комуникације међу званичницима и народима“, нагласио је Галијашевић.

Захваљујући професионалном деловању МУП-а Републике Српске, његовом присуству и организацији покривања критичних места, те политичкој уздржаности и озбиљности самог премијера Вучића, каже Галијашевић, овај напад се није претворио у рат. „Рука помирења премијера Вучића остала је пружена а то значи да Изетбеговићеви злочинци и криминалци нису остварили свој циљ. Истовремено, ни планови Велике Британије да се изазове нови рат на Балкану нису се остварили, нити ће овим догађајем престати потреба Бошњака и Срба да крену у процес помирења, да казне све злочинце и на једној и на другој страни и да престане политизација тих злочина“, истакао је Галијашевић. Сигурно је да међу Бошњацима постоји мноштво фанатика који не желе сарадњу ова два народа и који Сребреницу користе као залог и темељ неког будућег рата, рекао је Галијашевић.

napadac na vucicaОн је указао да бошњачки народ у целини мора да престане да толерише такве неодговорне појединце и да прихвати да и у њиховим редовима има злочинаца, те да верски екстремисти и њихове организационе форме коначно морају да буду правно санкционисани и онемогућени да руше мир и стабилност у земљи. „Напад на премијера Србије у Поточарима је невиђена срамота која се муслиманима дешава у месецу Рамазана и у време верског испраћаја и сахране невиних жртава Сребренице. Они који су извршили овај напад не поштују ни време, ни место ни елементарно гостопримство и пажњу за људе који желе да саучествују у жалости“, истакао је Галијашевић.

Он је додао да су чак и они Бошњаци, који се нису придружили нападу на премијера Србије, ћутали или хорским узвицима, исказивали разумевање за нападаче и њихово недело. Галијашевић је оценио да је напад одраз општег стања духа у бошњачком народу и мржње у којој, и 20 година после рата, одрастају нове генерације.

„Та мржња је резултат укупне политике злочиначке и разбојничке СДА и њеног вође, корумпираног фундаменталисте Бакира Изетбеговића и она све више личи на понашања радикалних екстремиста из арапског света – припадника ‘Исламске Државе’, Ал Каиде и Талибана“, оценио је Галијашевић.

У уништеним државама Блиског Истока и целог арапског света, додао је он, овакви догађаји су свакодневна појава а, нажалост, и на овим просторима они ће све више постајати свакодневица.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Галијашевић о нападу на Вучића

* Обавезна поља