kosovoКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Влада Републике Србије донела је одлуку о распуштању скупштина општина Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток и именовала председнике и чланове привремених органа у овим општинама.)

На јучерашњој седници влада је образовала Управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Одлуком Владе Републике Србије са места председника општина смењени су Драгиша Влашковић, који је био на челу Косовске Митровице, Драгиша Миловић, први човек општине Звечан, Славиша Ристић, који је водио општину Зубин Поток, и Драгиша Васић, први човек општине Лепосавић.

Одлучено је да се на њихова места поставе представници СНС-а и СПС-а, али и Покрета социјалиста, који су носиоци јединствене изборне листе „Србија“. Тако ће до конституисања скупштине након косовских локалних избора Косовску Митровицу водити Крстимир Пантић (СНС), иначе и заменик директора владине Канцеларије за Космет. Иван Тодосијевић (СНС) ће бити на месту председника привременог већа у Звечану, Драган Јаблановић из Покрета социјалиста у Лепосавићу и Стеван Вуловић (СПС) у Зубином Потоку.

Ово је за „Политику” изјавио Драган Јаблановић, председник привременог већа у Лепосавићу и кандидат листе „Србија” за градоначелника овог места. Он уједно подсећа да у Лепосавићу и Косовској Митровици у новембру истиче мандат актуелној власти, а „с обзиром на Бриселски споразум немогуће је расписивати двојне изборе”.

Задатак је четворочланог управљачког тима да на основу Бриселског споразума формира Заједницу српских општина на Косову и Метохији. Чланови овог тима су Драган Јаблановић, Игор Каламар из Косовске Митровице, Љубомир Марић из Звечана и Дејан Радојковић из Зубиног Потока.

Јуче нисмо могли да добијемо коментар од сада већ бивших председника четири општине на северу Косова који су се и као одборници оштро супротстављали Бриселском споразуму уз нагласак да ће Срби бојкотовати локалне изборе. Ни један од председника није одговарао на телефонске позиве, а како преноси агенција Бета, председници општина Звечан и Косовска Митровица – Драгиша Миловић и Драгиша Влашковић као и председник СО Зубин Поток Стеван Божовић – нису званично обавештени да су њихове скупштине општина распуштене, али су навели да су очекивали такву одлуку Владе Републике Србије.

– Јасно је да Бриселски споразум мора да се спроводи, а скупштине општина на северу Косова то неће чинити – рекао је Миловић, а преноси Бета.

По речима Миловића, који је за данас заказао и конференцију за штампу, одборници СО Звечан на последњој седници су закључили да ће наставити да раде док се Уставни суд Србије не изјасни о уставности одредаба Бриселског споразума.

Подсетимо, после потписивања Бриселског споразума 19. априла између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, одборници четири општине су се на редовним и ванредним седницама али и на Свесрпском сабору одржаном 22. априла изјаснили да је споразум неуставан и затражили од Уставног суда да оцени одлуке државног врха парафиране у Бриселу.

Иначе, 6. маја прошле године у Зубином Потоку и Звечану одржани су избори које држава Србија није одобрила. Грађани су тада поново изабрали Миловића и Ристића, чланове ДСС-а, за председнике општина. Београд је са не баш неким одобравањем прећутно толерисао новоуспостављену власт и на званичне састанке позивао председнике ових општина које је народ изабрао.

Мандат руководства општина Косовска Митровица и Лепосавић истиче и зато Драган Јаблановић, председник Привременог већа у Лепосавићу, за „Политику” каже да је „логично што је Влада Републике Србије одлучила да распусти ове скупштине општина јер је немогуће расписивати нове изборе по српским законима”.

———————————————————-

ДСС: антидржавна одлука владе

Демократска странка Србије сматра да је одлука Владе Србије о распуштању четири скупштине општина на северу Косова противуставна, противзаконита и антидржавна и да представља „још један акт капитулације” у циљу одржавања локалних избора на том подручју.

Потпредседник те странке Слободан Самарџић оценио је и да је одлука владе да распусти „легитимне и легалне органе власти донета зато што је влада спремна да заведе терор и да на силу натера грађане у гласачке кутије на локалним изборима, 3. новембра.

Самарџић је на ванредној конференцији за новинаре казао и да ти избори треба да успоставе органе лажне државе Косово на подручју четири општине на северу Косова, а и у свим другим општинама.

Према његовим речима, влада је још једном капитулирала пред грађанима Србије због захтева Брисела и Берлина да не само организује те изборе, већ и да их спроведе иако им се већина грађана на северу Косова противи.

Самарџић је оценио и да та одлука владе представља велику срамоту за Србију и српски народ и да ће имати далекосежни историјски значај.

Вулин – Неће бити дестабилизације

БЕОГРАД – Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је вечерас да на северу Косова нису распуштене целе општине, већ да су замењена руководства и да ће држава учинити све да не дође до дестабилизације на северу покрајине.

Он је додао да међу смењенима има чланова СНС, СПС, УРС, НС и Покрета социјалиста и поручио да то показује да држава прави листу која ће учествовати на изборима 3. новембра на којој се налазе сви Срби, а не „ова или она политичка партија”.

„Ту нема никакве политичке дискриминације и међу онима које смо заменили има чланова СНС, СПС, УРС, НС и Покрета социјалиста…Али у томе јесте ствар – ми правимо листу на којој се налазе сви Срби, а не листа на којој се налази ова или она политичка партија”, рекао је Вулин за Радио-телевизују Србије.

Он је додао и да нису целе општине распуштене, већ само руководство, додајући да ће остали запослени у њима наставити да раде.

„Мењамо људе, али политику очувања КиМ, не”, поручио је Вулин.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Дестабилизација севера Космета

* Обавезна поља