dragisa_milovicКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Владина одлука да распусти скупштине општина Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток и у њима именује привремене органе није у уторак изненадила политичке представнике Срба у јужној покрајини. Али, док је једни сматрају логичном, други је квалификују као правно насиље.

По оцени првих, потез Београда неће унети додатне турбуленције пред локалне изборе на КиМ 3. новембра, док други страхују од дестабилизације Севера.

Председник СО Лепосавић, Славко Стевановић, који је председавао и привременом скупштином АП КиМ каже за „Новости“ да нису званично добили решење из Београда:

– Ако буде гласило као што смо чули, сматраћу га противзаконитим, за распуштање СО Лепосавић нема никаквог законског основа. Ово је правно насиље и казна за људе за које се претпоставља да неће изаћи на изборе непризнате државе.

Оливер Ивановић, кандидат за градоначелника Косовске Митровице испред листе „Србија, демократија, правда“, сматра да је потез Београда очекиван:

– Већ је речено да се неће толерисати да они који користе државне фондове воде антидржавну политику. Ово је први озбиљан знак да је Влада решена да омогући одржавање нормалних избора и неће додатно стимулисати бојкот.

Бившег председника Скупштине СО Косовска Митровица Ксенију Божовић одлука Владе није затекла и, по њој, пометње међу грађанима неће бити:

– На претходним састанцима апеловала сам да не идемо против своје државе, јер резервну немамо. Поштоваћемо став Владе Србије.

Председници општина Звечан и Косовска Митровица Драгиша Миловић и Драгиша Влашковић, као и председник СО Зубин Поток Стеван Божовић такође су навели да је одлука Београда била очекивана.

– Јасно је да Бриселски споразум мора да се спроводи, а скупштине општина на северу то неће чинити – рекао је Миловић, додајући да је један од закључака са последње рунде преговора у Бриселу био да се оне распусте. Он се, међутим, боји да новонастала ситуација може довести до дестабилизације севера.

Владин потез ДСС је у уторак оценила као противуставан и антидржаван. Потпредседник ДСС Слободан Самарџић навео је да је одлука донета јер је влада спремна да „заведе терор и да на силу натера грађане у гласачке кутије“.

Пантић води Митровицу

ПРЕМА одлуци Владе, Косовску Митровицу привремено ће да води Крстимир Пантић, на челу Лепосавића биће Драган Јаблановић, кормило у Зубином Потоку држаће Стеван Вуловић, а у Звечану Драган Миловић.

– Привремена управа преузима надлежности и обављаће све текуће послове у четири општине, док се на локалним изборима не изабере нова власт. Наша одлука уследила је због тога што су људи који су водили поменуте општине радили мимо државне политике. Поштујемо право на другачије мишљење, али не иде руку подруку да они управљају владиним фондовима, а да су опозиција званичном државном курсу – речено је „Новостима“ у Влади.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Миловић – Очекивана одлука

* Обавезна поља