bolesno-deteСваке године од малигних болести у Србији оболи у просеку 320 деце до 19 година, а током исте године битку са болешћу изгуби њих 56, изјавила је епидемиолог Института за јавно здравља „Др Милан Јовановић Батут“ Снежана Живковић Перишић.

Она је на конференцији поводом 15. фебруара – Међународног дана деце оболеле од рака рекла да се малигни тумор готово сваког дана региструје код једног детета, а да сваке недеље једно дете умре од неке врсте рака.

Две трећине оболеле и умрле деце су узраста до 14 година, казала је она наводећи да је у Србији као и у већини земаља Европе, стопа оболевања деце од малигних болести у порасту од један одсто, али да се региструје и смањење стопе морталитета због ране дијагностике.

Како је истакла, петогодишње преживљавање деце оболеле од рака значајно је побољшано у протеклих 30 година – са 54 одсто на 80 колико је данас.

– Оно што представља изазов у бвудућности је да ће годишње стопе оболевања расти за један одсто због ране дијагностике у земљама Источне Европе и у Србији, а стопе умирања опадаће у континуитету због адекватне терапије, али ће и даље бити за 20 одсто више него у земљама западне Европе – нагласила је она то као суморну чињеницу.

Према њеним речима, најчешћи малигни тумори код деце су леукемије, затим следе тумори мозга и централног нерног система, док су на трећем месту по учесталости хочкинови и нонхочкинови лимфоми.

Она је навела да малигне боелсти код деце до 19 година спадају у ретке, али да и „тај мали број није занемарљив“.

– Сваке године више од 160.000 деце у свету оболи од неког облика малигног тумора, а 90.000 изгуби битку са болешћу“, казала је она додајући да је у последњих 30 година у свету регистровано смањење смртности од 47 одсто.

Представници четири организације – Увек са децом, Звончица, Чика Боца и Младице потписали су споразум о партнерској сарадњи у оквиру неформалне организације „Српска мрежа организација дечјег рака“ на пружању помоћи родитељима и деци оболелој од рака.

Драгана Радуловић из удружења Чика Боца рекла је да ће међу циљевима деловања мреже бити рана дијагностика и стварање бољих услова за лечење деце, подршка на одељењима болница на којима се деца лече као и указивање на потребу психоонколога на одељењима.

Седамнаестогодишња Милица Шимоновић из организације „Младице“ која окупља младе до 28 година који су тренутно у процесу лечења, ремисији или су се потпуно излечили од малигнитета, рекла је да они пружају психо-социјалну подршку оболелим вршњацима у недостатку психоонколога. Она је казала да јој је леукемија дијагностификована када је имала 11 година и да су јој тада највећа подршка били родитељи али да сматра да би јој било лакше да је током лечења разговарала и са неким вршњаком који је пролазио кроз исто.

Младице су 15. фебруара организовале низ активности поводом Међународног дана деце оболеле од рака – кроз поруке подршке деци испред Тиршове, квиз, свирку средњошколских бендова и пуштање лампиона у знак сећања на сву децу која нису успела да победе болест.


Извор: Vesti.online

Оставите коментар

Оставите коментар на Деца Србије и малигна обољења

* Обавезна поља