legren-123ЕВРОЗОНА је формирана као демократски савез држава, а све више личи на империју – оценио је утицајни амерички часопсис Foreign Policy.

Аутор текста је Филип Легрен, старији научни сарадник Лондонске школе Европског економског института који је донедавно био економски саветник председника Европске комисије.

Он је прво указао да у европским земљама суоченим са кризом долази до смена влада и да на таласу незадовољства на власт све више долазе лево оријентисане владе. Међутим, те владе и нови национални лидери одмах се суочавају са „суровим диктатом кредитора”.

Легрен је за пример навео речи немачког министра финансија Волфганга Шојблеа изговорене уочи недавних избора у Грчкој: „Ти избори неће ништа изменити”.

Додао је да је даљи ток догађаја разоткрио шта је Шојбле имао у виду: да ће Немачка, која је основни европски кредитор, поставити Атини такве услове за реструктуирање који ће бити у супротности са изборним обећањима Алексиса Ципраса и његових сарадника.

Као други пример је навео: када је Матео Ренци постао италијански премијер – замолио је да се у правила еврозоне унесу измене које би Риму помогле да привуче додатне инвестиције, али се суочио са одбијањем.

Легрен је упозорио да немачке банке манипулишу финансијским токонима да владе европских земаља држе у тврдој зависности од њих.

Резултат је: владе којима дају зајмове – постају несамосталне. То се није догодило само са Грчком, него и са Ирском, Португалом и Шпанијом.

На немачкој удици су безмало све земље југа Европе – упозорио је Легрен.

И закључио: веома су опасна настојања да се национални лидер присиљавају да заокрећу удесно и да им се намеће политика која не одговара очекивањима њихових бирача. То – подвукао је Легрен – директно води политичком екстремизму јер се еврозона све више претвара у империју.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Еврозона на немачкој удици

* Обавезна поља