БЕОГРАД majkl-davenport — Мајкл Девенпорт поручио је да у процесу придруживања ЕУ Србију чекају бројни изазови, а један од најзахтевнијих је Поглавље 15 које се тиче енергетике.

Подсетивши да је 21. јануара одржана прва међувладина конференција којом је Србија званично почела преговоре о приступању Европској унији, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт је истакао да Србију сада чека усаглашавање са европским директивама и стандардима у свих 35 поглавља европских правних тековина, укључујући и енергетику.

„Усклађивање са законима у поглављу 15, у области енергетике, биће од кључног значаја за напредак Србије ка чланству“, рекао је амбасадор ЕУ на завршшној конференцији ЕУ Твининг пројекта за јачање капацитета Агенције за енергетику у Привредној комори Србије.

Он је истакао да ће Европска унија наставити да буде главни партнер Србије у спровођењу реформи у области енергетике, уз пружање финансијске и техничке помоћи.

Србија ће, према његовим речима, морати да спроведе реформе везане за правно обавезујући уговор о енергетској заједници чија је потписница са другим земљама региона, а чији је основни циљ успостављање слободног тржишта енергије и енергената, сигурно снабдевање и дугорочна одрживост за целу Европу, као и овог региона.

Кључне реформе за Србију ће, навео је он, бити независност регулаторних тела и раздвајање различитих енергетских делатности.

Енергетска регулаторна тела, чији је циљ заштита потрошача и инвеститора, играју посебно важну улогу у процесу реформе енергетског сектора.

Потрошачи, казао је Девенпорт, морају да буду заштићени од могућих злоупотреба компанија са доминантном позицијом на тржишту, док инвеститори морају да буду заштићени од нежељених активности администрације.

Регулаторна тела морају да воде фер политику, да се прилагоде новим изазовима која произилазе из реформи сектора енергетике као и процеса придруживања ЕУ, да буду политички независна и одвојена од регулисаних компанија како не би дошло до сукоба интереса, сматра Девенпорт.

Независност од владе, рекао је он, омогућује стабилност регулације енергетских компанија и избегавање употреба цене енергије за постизање политичких циљева, у случају где је компанија у власништву владе, независност регулаторног тела треба да обезбеди непристрасан третман осталих компанија на тржишту.

Други важан аспект реформе енергетског сектора је раздвајање различитих енергетских делатности, како би се успоставила слободна конкуренција на тржишту електричне енергије и гаса.

Осим економске ефикасности, свака енергетска политика треба да има за циљ и обезбеђивање сигурности снабдевања, заштиту животне средине као и социјалну заштиту потрошача.

За одржив и дугорочни развој економије, Влада Србије мора да спроведе енергетску стратегију у сагласности са роковима датим у уговору о енергетској заједници, а то би, како је навео, дало подстицај у реструктурирању и модернизацији енергетских компанија у власништву државе попут Србијагаса и Електропривреде Србије, обезбеђујући одржавање опреме и нове инвестиције.

Према његовим речима, регулисане цене енергије и енергената треба да покрију све трошкове, државне подстицаје треба постепено укинути, а степен наплате довести на одговарајући ниво.

У случају природног гаса диверсификација извора снабдевања је кључни предуслов за успостављање слободног тржишта, казао је Девенпорт

Девенпорт је указао да је позиција Србије таква да се налази између региона богатих изворима енергије као што су Каспијски басен и Блиски исток и великих потрошача енергије у Западној и Централној Европи.

„Због тога има потенцијал за још већу улогу у транспорту нафте и гаса, али тражи јаку и ефикасну регулацију енергетских субјеката на тржишту“, поручио је он.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Девенпорт поставља услове о енергетици!

* Обавезна поља