majkl-devenport 1БЕОГРАД – Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је данас да ситуација са медијима у Србији није потпуно задовољавајућа и да ће ЕУ наставити подршку овом сектору.

„Мислим да је потпуно јасно да ситуација са медијима у Србији није потпуно задовољавајућа. Због тога је Влада предузела неке веома битне мере да дође до суштинских реформи у овој области. Имамо веома тесну сарадњу са Министарством културе око тога. Сада је велики изазов да дође до ефикасне примене тих закона према намерама законодаваца“, рекао је Девенпорт у интервјуу Радију Слободна Европа (РСЕ).

Он је нагласио да ЕУ и даље подржава медијске реформе у Србији.

„Поновио сам премијеру Србије да ЕУ подржава сет медијских закона које је усвојио парламент прошле године. Сада је реч о примени тих закона“, додао је он.

Без коментара на Вучићеве оптужбе ка ЕУ

Упитан како се завршио његов недавни састанак са премијером Вучићем и да ли су се разумели у погледу медија, шеф Делегације ЕУ је одговорио да је дошло до заједничког закључка да „морамо и желимо да наставимо своју сарадњу“.

„То је наша обавеза и у овом сектору“, нагласио је он.

Девенпорт је рекао да има веома коректан однос са премијером Вучићем и да Делегација ЕУ има веома коректне односе са сваким министарством.

На питање да ли има утисак да у Вучићевим оптужбама да ЕУ финансира организације у Србији које раде против српске владе има и слоја нечег личног упереног против њега, Девенпорт је одговорио: „То ћете морати да питате премијера. Није на мени да то коментаришем“.

Девепорт је нагласио да је то нешто чиме морамо да се бавимо на самом почетку преговора Србије са ЕУ, те због тога говоримо о отварању поглавља 23 на почетку преговарачког процеса, што важи и за друге земље региона.

„Из Брисела се није чула тишина“

Он је напоменуо да су реформе у области медија, али и у области правосуђа и ефикасне борбе против корупције и дискриминације, процес и да не можемо да остваримо опипљив напредак преко ноћи.

Према његовим речима, постоји веома широка сарадња у вези са свим најбитнијим изазовима са којима се Србија суочава у овом тренутку.

„Сада је тренутак у којем морамо да се усредсредимо на суштину и рад. Чекамо да дође до акционих планова у вези са поглављима 23 и 24. То је база за даљи рад и апсолутно сам убеђен у то да је премијер свестан тога и то ће бити тема наших редовних контакта и разговора, наравно и међу другим темама“, истакао је Девенпорт.

Он сматра да сада треба да дође до опипљивог напретка у најбитнијим областима, и то не само због тога што је то потребно за даљи напредак преговора са ЕУ и како би Србија постала чланица ЕУ, већ зато што је то у интересу саме Србије.

На опаску новинара да један део јавности има утисак да је реакција Брисела преблага на многе ствари које се дешавају у унутрашње-политичком животу Србије, он је указао да се „из Брисела није чула тишина“ што се тиче штрајка адвоката, медијске ситуације…

Бриселски споразум база за даљи напредак

Упитан како види изјаве председника Србије Томислава Николића у вези са Косовом и наставком преговора и његове позиве за референдум о томе да ли Србија треба да призна независност Косова, он није желео да коментарише.

„Знам да је председник Николић потпуно свестан тога да је споразум од 19. априла база за даљи напредак, не само у дијалогу већ и у преговорима са ЕУ. Чини ми се, такође, да је господин Вучић потпуно посвећен даљем раду и напретку у овом дијалогу“, рекао је Девенпорт.

Према његовим речима, састанак 9. фебруара у Бриселу ће бити веома важна прилика да дијалог Београда и Приштине добије нови импулс за даље кораке.

„Реч је о томе да се споразум спроведе, али, такође, и да дође до напретка ка овој свеобухватној нормализацији односа између Београда и Приштине. У овом контексту морамо да признамо да смо још увек на почетку“, истакао је Девенпорт.

Упитан да прокоментарише спекулације да је Вучић вербални напад на ЕУ „изблефирао“ како би бацио прашину у очи јавности јер се, наиме, спрема да направи неке значајне уступке кад се поново настави бриселски дијалог, Девенпорт каже:

„Тај утисак немам. Ово је још једно питање које морате да поставите њему. То није мој утисак“, закључио је шеф Делегације ЕУ у Београду.

ЕУ чека план Владе за Железару Смедерево

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајк Девенпорт изјавио је данас да ЕУ још чека план Владе Србије за реструктуирање Железаре Смедерево.

„Србија, у складу са обавезама у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, има обавезу да тај план представи до краја јануара“, рекао је Девенпорт у интервују за Радио Слободна Европа.

Објаснио је да је државна помоћ индустрији челика веома осетљив сектор у Европи, с великом конкуренцијом.

„Наравно да постоји ситуација у којој предузећа у овом сектору у земљама-чланицама ЕУ уопште не могу да добијају било какву врсту државне помоћи. Србија је, као партнер, према Споразуму о стабилизацији и придруживању добила транзициони период који истиче 1. фебруара и сада очекујемо план о реструктуирању Железаре како би Европска комисија, као и комисија Србије за ову област, могле да процене да ли је план у складу са обавезама“, рекао је Девентпорт.

Премијер Србије Александар Вучић је у разговору са Девенпортом, 13. јануара, затражио подршку ЕУ за давање сагласности на план реструктурирања Железаре и бизнис план америчке компаније Есмарк, која је потеницијални купац Железаре.

Есмарк је једини дао понуду за куповину 80,01 одсто капитала Железаре, а очекује се да купопродајни уговор буде потписан до краја јануара. Влада Србије ће бити власник преосталог капитала у том предузећу које је фебруара 2012. купила за једна долара од америчког Ју-Ес стила (U.S. Steel) који се повукао због губитака.

По условима тендера, државни повериоци ће, у случају успешне докапитализације, отписати дуг Железари са стањем на дан 31. децембар 2013. године, што се тумачи као државна помоћ том предузећу, а што није у складу са прописима ЕУ.

Државна помоћ Железари, по правилима ЕУ, биле и би друге повољности које би имала Железара, а којим би била нарушена конкуренција на тржишту.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Девенпорт – Ситуација није задовољавајућа

* Обавезна поља