advokati-sednica-jpg_660x33Скупштина Адвокатске коморе Србије (АКС) донела је условну одлуку о прекиду протеста, пошто је одлучила да се обустава рада адвокатуре прекине када у Скупштини Србије буду усвојене договорене измене и допуне прописа о јавном бележништву, односно када буду објављене у „Службеном гласнику“.

Већина делегата Скупштине АКС изјаснила се да прихвата споразум о изменама прописа о јавном бележништву које су усагласили стручни тимови АКС и Министарства правде, као и измене прописа о паушалном опорезивању.

За прихватање споразума изјаснило се 63 делегата, четири су била против, а један уздржан.

Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић изјавио је да ће адвокати у Србији прекинути штрајк и наставити да раде онда кад ступе на снагу измене Закона о јавном бележништву, које су договорене са Министарством правде.

После седнице Скупштине АКС, Ђорђевић је на конференцији за новинаре рекао да адвокати не желе да раде док су на снази садашње одредбе закона о јавним бележницима, јер сматрају да би тиме обесмислили своју досадашњу борбу.

Председник Адвокатске коморе Војводине Срђан Сикимић захвалио је свим колегама на истрајности и солидарности у остваривању захтева адвокатуре.

Адвокати у целој Србији почели су протест са обуставом рада 17. сепрембра прошле године тражећи измене прописа о јавном бележништву, регулисање паушалног опорезивања и смену министра правде.

Министарство правде у рекодрном року покреће процедуру

Министарство правде ће у рекордном року да иницира поступак измена и допуна закона који се тичу јавног бележништва у складу са споразумом који су постигли стручни тимови Министарства и АКС, изјавио је помоћник министра правде Чедомир Бацковић.

„Министарство ће да уради све што је до њега да покрене поступак. Друго је до Скупштине Србије, али мислим да ће Скупштина имати разумевања за ситуацију и да од ње можемо да ће нам изаћи у сусрет и благовремено усвојити предложене измене и допуне закона, рекао је Бацковић Танјугу.

Бацковић је нагласио да је Министарство правде веома задовољно што је адвокатура Србије прихватила спораум стручних тимова АКС и Министарства.

„Мислим да је то била права одлука, одлука у интересу грађана“, рекао је Бацковић.

Бацковић је нагласио бих потребу да се правосуђе што пре одблокира и напоменуо и да би било неопходно да се што пре адвокати врате на посао и почну да приступају судовима, како би и грађанима омогућили приступ суду.

Скупштина би могла да се састане у ванредном заседању за десетак дана, тако да би до краја месеца адвокатура могла да почне са радом.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Условни прекид протеста адвоката

* Обавезна поља