devenportТон извештаја Европске комисије о Србији биће сличан претходном, рекао је шеф Делегације Европске уније (ЕУ) у Београду Мајкл Девенпорт иза затворених врата у Бриселу, пред члановима Радне групе за проширење ЕУ, уз оцену да је руска „мека моћ“ у Србији далеко већа него раније, јавља данас Радио Дојче Веле.

Позивајући се на поверљиви документ немачког Министарства спољних послова, Дојче Веле наводи да је Девенпорт, уз констатацију да је медијско присуство Москве у Србији „веома велико“, изјавио да ЕУ томе треба не само да се супротстави, већ да исприча „бољу причу“.

Делегати из више земаља су на састанку Радне групе затражили од Девенпорта процену стања медијских слобода у Србији.

Девенпорт је оценио да је одлучујуће довести Регулаторно тело за електронске медије и Савет за штампу у стање да „у потпуности обављају своје законске дужности“.

„То још није случај“, рекао је он и додао да је Савет за штампу у протеклих 12 месеци, ипак, у неколико случајева „показао зубе“.

На питање немачког представника како ће стање медија бити третирано у извештају о напретку, Девенпорт је одговорио да очекује да тај део извештаја буде сличан прошлогодишњем, уз допуну о тешкоћама у спровођењу медијске реформе.

Девенпорт је рекао да је формирање Владе Србије трајало дуже од очекиваног и да разлози за то отезање „нису до краја јасни“.

Председник Владе Србије Александар Вучић је, упркос комотној већини, преферирао коалициону владу, изјавио је Девенпорт, уз оцену да је позиција Социјалистичке партије Србије нешто слабија него пре ванредних избора.

Девенпорт је начелно поздравио европско усмерење нове-старе власти, истичући да су евроинтеграције „лајтмотив“ програма владе у Београду.

Затим је набројао највеће изазове и нерешене проблеме – грађење независних институција, реформу јавне управе, инвестиције у пољопривреду, приватизацију државних фирми, улазак у Светску трговинску организацију.

Он је нагласио да је сада тренутак да Влада Србије докаже одлучност у спровођењу тешких реформи у области правне државе.

Као знатне недостатке, Девенпорт је навео да још није до краја примењен Акциони план за националне мањине, што нема државног тужиоца за ратне злочине и непотпуну сарадњу са Хашким трибуналом.

Што се тиче реформи у области права, Девенпорт је рекао да не сумња у компетенције новог министра правде Србије Неле Кубуровић, али да није извесно да ће она добити „политичку подршку“ за тешке реформе, посебно за промену Устава.

Посебно су велики отпори на плану преношења финансијских средстава независним институцијама, константовао је Девенпорт.

Он није желео да прејудицира пре следећег извештаја Европске комисије о напретку Србије, који се очекује крајем октобра, посебно што се тиче односа Београда и Приштине.

devenport-vucic

Девенпорт је изјавио да у званичном Београду постоји спремност на договор о Косовској Митровици и телекомуникацијама, али не и о енергетици.

Дијалог треба наставити на највишем политичком нивоу и утрти пут формирању Заједнице српских општина на Косову, рекао је Девенпорт.

Говорећи о стабилности региона, шеф Делегације ЕУ изјавио је да сви треба да се уздрже од контрапродуктивних иступа.

ДЕВЕНПОРТ: НАПЛАТА ТАКСЕ ЗА ЕУ НЕ ЗНАЧИ ВРАЋАЊЕ ВИЗА

Предлог Европске комисије да се уведе наплата уласка у шенгенску зону слободног кретања не значи враћање виза, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији.

„Рано би било да то коментаришем због тога што нисмо имали увид у неки конкретан предлог“, рекао је Девенпорт новинарима у Скупштини Србије током скупа о претприступним фондовима.

Према писању европских медија, Европска комисија ће касније ове године представити план прописа за информације и дозволе путовања у ЕУ, што би утицало на све који без виза путују у неку од 26 чланица зоне Шенгена, а Француска и Немачка подржавају систем попут америчког по којем би посетиоци морали да се пријаве преко интернета за дозволу за улазак, и плате таксу.

Девенпорт је рекао да је реч о предлогу који се доноси зарад „безбедности и сигурности граница“ и да овај предлог који ће Европска комисија тек званично представити „нема ништа заједничко с визним режимом“.

На опаску да ће то отежати улазак у шенгенски простор јер би се повећали трошкови, Девенпорт је рекао да је рано да се коментарише тај предлог.

САД примењују такав систем интернет дозволе за улазак, а такса износи 14 долара, преноси британски Гардијан.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Девенпорт – Утицај Русије у Србији расте

* Обавезна поља