miroslav-lajcakОве недеље све очи упрте су у Братиславу. Челници 27 земаља чланица ЕУ састаће се у главном граду Словачке како би разговарали о будућности европског пројекта.

Европска унија суочава се са бројним кризама. Ефикасан одговор на њих не лежи у препуштању песимизму, толерисању или чак повећању фрагментације и прихватању дефетизма. Нити се могу решити негирањем проблема и одгађањем решења. Европа заслужује праву дијагнозу.

Очекујем, и уверен сам да ће на предстојећем неформалном самиту у Братислави започети процес идентификације онога што је пошло по злу у ЕУ и дефинисања оног какву ЕУ желимо да имамо и градимо након што Уједињено Краљевство напусти Унију. Такође, осветлиће пут који је испред нас и истакнути правац којим желимо да идемо. Ствари које желимо да побољшамо. Реформе које желимо да урадимо. Надам се да ће самит започети процес новог оживљавања Европе – у супротном ћемо морати да се боримо за опстанак ЕУ.

Као промотер позитивне европске агенде, словачко председавање ЕУ жели да у фокусу самита буду пре свега питања и пројекти који нас уједињују, а не раздвајају. Не би требало да завршимо у зачараном кругу бесконачних расправа о проблемима ЕУ. Желимо да спречимо тренутни осећај скептицизма у Европи. Управо супротно. Морамо послати јасну поруку нашим људима и свету да је ЕУ 27 још увек јака, уједињена, спремна за постизање договора и спремна за побољшање живота грађана.

Нагласак треба ставити на оно што највише забрињава Европљане. Сигурност у свим њеним облицима – економска сигурност, сигурност запослења, социјална сигурност, унутрашња сигурност и тероризам, као и климатска сигурност. Миграција – како њом управљати на одржив и дугорочан начин.

eu-rascep

Потребно је обратити пажњу на комуникацијски јаз између институција ЕУ и грађана, посебно ка младима. Људи више не осећају да имају корист од политике ЕУ. Сви морамо да радимо веома напорно како бисмо вратили поверење грађана и њихову подршку Европској идеји. Компликован бирократски језик неће нас тамо одвести. (Нити лажна политичка коректност.) ЕУ, њене институције и лидери требало би да усвоје и служе се разумљивим, јасним језиком када се обраћамо грађанима.

Самит се чека са великим очекивањима. Припреме су у рукама Европског савета. Међутим, као коректан посредник, словачко Председавање жели да допринесе позитивној атмосфери и исходу самита. До сада су одржани многи сусрети како би се обезбедило да самит протекне глатко, а агенда припреми амбициозно и реално. Визионарски и конкретно у исто време. Самит би требало да резултира јасном идентификацијом кључних питања којима морамо да се бавимо у наредним недељама и месецима, те да одреди кораке које треба предузети. Такође, требало би да стави тачку на игру међусобног окривљавања. Уместо тога, потребно је истакнути важност емпатије, воље да слушамо једни друге и спремност на компромис.

Самит неће бити једнократан догађај. Овај пут морамо бити стрпљиви, јер брза решења неће решити проблем. Братислава ће бити само почетак. Почетак дубљег процеса рефлексије која води до нове уједињујуће визије што поновно јача снагу ЕУ и елиминише њене слабости. Надајмо се да ће ЕУ 27 моћи понудити такву визију на самиту у марту 2017. године, поводом обележавања 60. годишњице Римских уговора.

Чврсто верујем у ЕУ, и упркос неким њеним неуспесима, то је најбољи мировни пројект у историји човечанства и још извор глобалне инспирације и аспирација. Сигуран сам да ако гледамо на своје прошле неуспехе као на прилику за боље деловање, успех неће изостати. И заиста се надам да ће Братислава започети процес из којег ће се уздићи нова, ентузијастична, јасна, разумљива и још уједињенија Европска унија.

Аутор је Mинистар спољних и европских послова Словачке


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Лајчак о самиту ЕУ у Братислави

* Обавезна поља