devenportПредседница Одбора Скупштине Србије за европске интеграције Мариника Тепић прекинула је данас седницу на којој је шеф Делегације ЕУ Мајкл Давенпорт требало да представи Извештај ЕУ о напретку Србије, рекавши да ће она бити настављена када се стекну услови за нормалан рад.

Разматрање Извештаја ЕУ није ни почело, јер су посланици Српске радикалне странке (СРС), који нису чланови Одбора, и Двери пријављивали повреду пословника, негодући због тога што им извештај није достављен на српском језику и због присуства Давенпорта седници.

Седница Одбора је први пут прекинута после сат и по, пошто су посланици на позив председнице парламента Маје Гојковић отишли на седницу Скупштине, како би учествовали у Дану за гласање.

Седница Одбора настављена је после прекида, али и у њеном наставку посланици СРС, позивајући се на пословник, нису дозволили Давенпорту да представи Извештај ЕУ о напретку Србије.

На седницу је дошао и лидер СРС Војислав Шешељ, а радикали су поручили да неће дозволити да се она одржи, тврдећи да је то супротно пословнику, нити да се Давенпорт обрати.

Шешељ је за говорницом рекао да је службени језик у Србији српски и да сваки документ који се подноси у Скупштини Србије мора бити на српском и да „странац нема право да седи на седници у званичном статусу”.

А овде је и елементарни морал погрешан, јер је његова држава Велика Британија једва дочекала да изађе из Уније, а он би нас да гура у ЕУ, што ми нећемо, рекао је он.

„Он нама хоће овде да тумачи који услов треба да испунимо. Хоће троје мојих најближих сарадника да испоручи у Хашки трибунал, немој ми тебе да испоручимо, да ли си ти нормалан”, обратио се Шешељ Давенпорту.

Он је рекао да седницу треба одложити док се извештај не преведе са енглеског, а онда га треба разматрати без присуства Давенпорта.

Лидер Двери Бошко Обрадовић је Давенпорта назвао „колонијалним управником Србије” и поновио да он може само поднети извештај о Брегзиту и како је Британија изашла из ЕУ.

Обрадовић је предложио да се седница одложи док Србија не уђе у ЕУ.

seselj-davenport

На седницу је дошао и лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић, иако није члан одбора, и затражио да се „прекине та срамота”.

Он се сложио да би извештај требало превести на српски и омогућити и посланицима који не говоре енглески да учествују у његовом разматрању и предложио да се седница одложи док се не припреми на огдговарајући начин.

Можемо да мислимо другачије, али о онима које позовемо у парламент треба да имамо бар један заједнички став ¬– поштовање. То може кроз пристојну критику, а не кроз вређање, тако вређамо сами себе, рекао је Јовановић.

Јовановић је Шешељу поручио да ће бити прилике да се полемише о свему, али да није у духу нашег народа ригидан став већине према појединцу који ради свој посао.

Ако Србија не жели у Европу, зна се начин на који ће се то саопштити, то се не ради овде на Одбору, закључио је Јовановић.

Радикали су све време негодовали, излазили за говорницу да рекламирају повреду пословника и добацивали с места, што су радили и посланици Двери, али и владајуће СНС.

Председвајућа Одбором Мариника Тепић је рекла да се у првом делу седнице уздржавала од мера изрицања опомена члановима одбора, али да ће на то ипак бити приморана.

Она је потом одредила паузу од 10 минута како би се консултовала о даљем току седнице.

Међутим, после готово сат времена се вратила и обавестила чланове Одбора, посланике и медије да се седница одлаже док се не стекну услови за нормалан рад.

У паузи седнице лидер радикала на свом телефону је пуштао четничке песме и тражио од Давенпорта број телефона да му „пребаци” једну од њих: „Давенпорте, дај ми број телефона да ти пребацим песму. Нећу те узнемиравати, само песму да ти пошаљем.” Давенпортова сарадница је Шешељу пренела да ће добити број, на крају седнице.

ДЕВЕНПОРТ: ПОЗВАЛИ МЕ, ЧИНИ СЕ ДА НИСУ СПРЕМНИ

„Позвали су ме на састанак Одбора за европске интеграције Парламента Републике Србије – чини се да нису спремни!“, написао је данас шеф Делегације ЕУ у Београду Мајкл Девенпорт на свом Твитер налогу, преноси Танјуг. Седница скупштинског Одбора за европске интеграције одложена је док се не стекну услови за њено одржавање.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Девенпорту онемогућено да говори на Одбору за ЕУ интеграције

* Обавезна поља