grujicicБАЊАЛУКА – Новоизабрани начелник општине Сребреница Младен Грујичић преузео је дужност коју је у протеклом мандату обављао Ћамил Дураковић. Грујичића у среду приликом првог доласка на посао и ступања на дужност није дочекао његов претходник Дураковић, али су се у четвртак ипак састали како би обавили примопредају дужности.

Дураковић је као кандидат бошњачких партија на локалним изборима одржаним 2. октобра изгубио од кандидата српских партија са око 800 гласова разлике, откада је жалбама Централној изборној комисији БиХ и Суду БиХ настојао да оспори изборни процес, премда посматрачи нису забележили ниједан преступ.

Дураковић је захтев предао и Уставном суду БиХ, од ког је тражио понављање избора, али је тај суд ту апелацију јуче одбацио као неосновану. Из Уставног суда БиХ саопштено је да је закључено да није повређено Дураковићево право, јер му је било омогућено да се пријави за учешће на изборима за начелника општине на којима је свим бирачима уписаним у централни бирачки списак за основну изборну јединицу Сребреница, без дискриминације и под једнаким условима, било омогућено да у складу са изборним законом бирају начелника. Из појединих кругова у Сарајеву недавно су затражили и издвајање Сребренице из Републике Српске.

Грујичић је после примопредаје захвалио Дураковићу што је показао коректност и ипак дошао да се примопредаја обави. „Драго ми је што су демантоване приче злонамерних да ћу наићи на опструкцију. То није потребно никоме. Имамо заједнички циљ да стварамо услове да буде боље свим грађанима ове општине, без обзира на њихову политичку и националну припадност”, рекао је Грујичић.

grujicic-durakovic

Свестан је, каже, да је преузео велику одговорност, имајући у виду да је Сребреница веома осетљиво место, познато у целом свету. „Желим мултиетничку скупштинску већину која ће омогућити да се заједничким радом поправља имиџ ове локалне заједнице и омогући њен развој, за добробит свих”, рекао је Грујичић.

Ћамил Дураковић каже да је као легалиста дошао да преда дужност и да остаје да живи у Сребреници, те да не жели бити заменик начелника општине.

Говорећи о апелацији Уставном суду БиХ, Дураковић је рекао да то није политичко питање него коришћење законског права, па је желео да искористи ту правну могућност.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дураковић предао дужност начелника Грујичићу

* Обавезна поља