Zelezara_SmederevoСМЕДЕРЕВО – Заинтересованим инвеститорима у поноћ истиче рок да доставе писмо о намери за приватизацију смедеревске Железаре. Како РТС сазнаје, до сада се јавило девет компанија, а понуда америчког „Есмарка“ оцењује се као најозбиљнија.

У Влади кажу да ће наредних дана одабрати модел приватизације, а до краја седмице расписати транспарентан тендер, по европским прописима. Ако је судити по броју заинтересовних инвеститора, пред смедеревским гигантом су бољи дани.

У Влади је потврђено да ће приватизациона процедура бити завршена у јануару, до Божића. Стратешког партнера у Железари чекају радно.

„Оно што је јако битно је да се настави континуитет производње како би стратешки партер који дође имао полазну основу – да једна висока пећ, која сада ради са 65 до 70 одсто капацитета, буде у потпуној форми, да може одмах да настави производњу са сто одсто капацитета, одмах након потписивања уговора о приватизацији“, истиче извршни директор Железаре Бојан Бојковић.

План је да се брзо покрене и друга висока пећ како би производња достигла пројектовани капацитет од 2 милиона и 200 хиљада тона челика годишње. Ако уђе у Железару, Есмарк група обећава да неће отпуштати раднике а најављује и велика улагања.

„Тржиште нам треба, они га имају. Имамо и те информације да ће да улажу 400 милиона долара. Поготову што је наш производни програм компатибилан са Есмарком и за њих је то само једно додатно повећање количине“, објашњава Никола Мајински из Одбора црне металургије ПКС.

У Влади кажу да ће бирати стратешког партнера који испуњава највише услова и Железари донети годишнњи обрт од милијарду и 400 милиона долара.

„Видећемо од свих стратешких партнера шта ко нуди, број запослених, максимизовање производње и дугорочност саме инвестиције, да се сам стратешки партнер обавеже да ће више година или деценија остати у Смедереву и производити српски челик“, каже Бојан Бојковић.

За државу је веома важно да што пре реши проблем Железаре јер се годишње из буџета за њен рад издваја више од 100 милиона долара.

Заинтересовани за Железару

РТС сазнаје да су до 01.12.2014. године пристигла следећа писма заинтересованих:

1. Krasni Oktobar, Волгоград (Русија)
2. United Group SA, Луксембург (Луксембург)
3. RE Alloys SP ZOO, Лазиска Горне (Пољска)
4. United Machinery Corporation, Москва (Русија)
5. North London Trade Centre Limited, Лондон (Велика Британија)
6. Esmark Europe B.V, Амстердам (Холандија)
7. Prominvest AG Switzerland, Лугано (Швајцарска)
8. Steel + Metal One Holding AG, Зарнен (Швајцарска)
9. Rafflesia Trading Pvt. Ltd, Читагонг (Бангладеш).

Писмо о намерама послале су по две руске и швајцарске компаније, и по једна из Америке, Бангладеша, Луксембурга, Пољске и Велике Британије.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Девет заинтересованих за Железару „Смедерево“

* Обавезна поља