ratko-mladic-haski-tribunal-1ХАГ – Судије Хашког трибунала данас су из суднице уклониле оптуженог Ратка Младића пошто је гласно помињао име тужиоца Амира Зеца, што је расправно веће протумачило као кршење забране да Младић гласно говори.

На крају првог дела исказа сведока одбране Сима Билбије, председавајући судија Алфонс Ори питао је Младића да ли је гласно споменуо презиме тужиоца Зеца.

„Јесам рекао ‘Зец’, али има код нас Зец презиме, па сам питао адвоката да ли је…“, одговорио је Младић, пре него што га је судија Ори прекинуо. „Не даш ми да одговорим, човече“, прокоментарисао је оптужени, коме одавно није дозвољено да гласно говори у судници.

Судија Ори потом је рекао да ће веће у паузи размотрити које последице би Младић требало да сноси због кршења забране, на шта је оптужени узвратио: „Па, ти изиграваш и тужиоца и судију“.

Председавајући судија донео је, на то, одлуку да Младића удаљи из суднице до краја исказа сведока Билбије. „Ја имам право… Ори, само ти изигравај тужиоца“, казао је, затим, Младић.

Доктор Билбија описао је, у свом исказу, евакуацију рањеника из Сребренице у којој је, као главни лекар болнице Главног штаба Војске Републике Српске, учествовао, по Младићевом наређењу, у априлу 1993. Прецизирао је да је хеликоптерима Унпрофора из енклаве било евакуисано око 160 рањених, међу којима су били и муслиманску борци.

Билбија је Младића назвао „храбрим и часним официром“. Оптужница генерала Младића (72) терети, између осталог, за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана у данима пошто је ВРС, у јулу 1995, заузела ту „заштићену зону“ УН.

У унакрсном испитивању, тужилац Зец је сведоку предочио да је, претходно, 1992. ВРС офанзивом сатерала хиљаде Муслимана у сребреничку енклаву и да је мноштво људи живело на улици под гранатама, уз несташицу основних потрепштина.

Билбија је потврдио да је знао за „борбена дејства“ око Сребренице и да је „начуо“ о великом броју избеглица, у шта се уверио и током једнодневног боравка у енклави. Рекавши да није знао за гранатирање, потврдио је, међутим, да је видео кратер једне гранате на улици.

Пошто му је тужилац предочио документ Унпрофора о страдању цивила
од граната, казао је да за то није знао.

Локални доктор рекао је сведоку да му „повремено“ недостаје воде и медицинског материјала, али је Билбија додао да је сребренички Дом здравља, који је обишао, „личио на било који на српској страни“.

Пошто му је заступник оптужбе приказао новинарски филм о гранатирању Сребренице током евакуације рањених, при чему су рањена два канадска војника и умро један дечак, Билбија је прокоментарисао да снимак „не приказује дан“ кад је он био у Сребреници.

Сведок је потврдио и да је Младићу у септембру 1996. послао писамо подршке због „недаћа“ које су га задесиле, али је негирао да је под тим подразумевао оптужницу Хашког трибунала.

На питање тужиоца „да ли и данас има исти осећај љубави и подршке генералу Младићу“, Билбија је одговорио: „Ја овде и седим због тога“. У одбрану генерала Младића, данас је, у присуству оптуженог, сведочио и његов некадашњи телохранитељ Жарко Цвијић.

Цвијић је, као сведок о карактеру, Младића назвао „поштеним човеком и
официром, који није имао никакве користи од рата“ и „изузетно благим човеком оштре спољашности“.

Данас започети исказ о сукобима у Приједору 1992, трећи сведок Ратко Милојица наставиће сутра.

Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ који је у седам општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Младић поново удаљен из суднице

* Обавезна поља