galovejЛОНДОН – Десио се демократски револт и унутар овог парламента и вани у јавности. Да није било тако, мотори (британских авиона; прим. прир.) би се на Кипру сад већ палили а крстареће ракете летеле би већ овог викенда. То што ће премијер сад рећи да је он од почетка био за ово одлагање су обичне глупости. Ова нелагода, која се овде осећа, с обе стране парламента, представља осећаје народа широм земље.

Свега 11 одсто јавности, према јутрошњем истраживању Дејли Телеграфа, подржава укључење Британије у рат у Сирији. Да ли је икад Британија могла замислити слање својих људи у рат са подршком од свега 11 одсто?

Као прво, нема непобитних доказа да је Асадов режим крив за овај злочин. Доказа још нема. И не ради се овде о томе јесу ли они довољно лоши да изведу такав напад, сви знају да јесу довољно лоши, питање је овдје јесу ли довољно луди да учине то? Извести хемијски напад у Дамаску истог дана кад су у град стигли УН истражитељи? То би требало да буде нова дефиниција лудила. А, ако је толико луд, колико ће луд тек бити ако почнемо испаљивати “томахавке” и крстареће ракете по његовој земљи?

И док слушам овде о томе како је Асад лош, питам се како то да је пре свега неколико година свечано дочекан у Бакингемској палати, а бивши премијер га је предложио за орден? Сви су га славили као модернизатора, али, наравно, сада се прича променила, јер ова влада жели промену режима у Дамаску. То ме води до друге и последње тачке коју ћу изнети данас.

Разлог нелагоде је тај што људи виде прави карактер сиријске опозиције. Видели су видео-снимке, стравичне видео снимке… Погледајте те снимке, погледајте како један од команданата побуњеника сече груди људског бића, једе му срце и јетру, и снима се док то ради, ставља то на Yоутубе јер мисли да је атрактивно…

Погледајте снимке како хришћанским свештеницама секу главе… Не одрубљују, него баш секу… Кухињским ножевима. Чак су и бискупа убили ови људи. Све религијске мањине у Сирији – а има их 23 – престрављене су идејом да би побуњеници могли да победе… Побуњеници које премијер и господин министар иностраниих послова подржавају на све начине које могу, новцем и оружјем. Већ две године подржавају ове људе, који чине овакве злочине.

Кад су Русија и Кина, заједно са 2,5 милијарде људи, престали да буду део међународне заједнице? Ко сте ви с друге стране да кажете шта би међународна заједница требало да учини? Ако не можете да уверите Савет безбедности УН да вам се придружи, ко сте ви да покрећете рат без тог одобрења? Стално слушам о “неразумном коришћењу вета”, већ две године то слушам… САД су уложиле вето сваки пут кад је требало да се оствари правда за палестински народ. Кад је требало казнити кршење међународног права од стране Израела, сваки пут уложен је вето, а нико од вас у овом парламенту није рекао ни реч.

(Питање једног посланика: “Нека Галовеј објасни своје изјаве да је Израел дао хемијско оружје побуњеницима”!)

Нисам тако нешто рекао. Али је чињеница да побуњеници имају гас сарин. То су потврдиле турске службе, које су их ухватиле с њим.

Русија и Кина кажу “не” овом рату, као и ја, као и већина људи ове земље.


Извор: Advance

Оставите коментар

Оставите коментар на Џорџ Галовеј о Сирији у британском парламенту

* Обавезна поља