Josip-Broz-Tito-Josif-Walter-WeissБЕОГРАД – Јосип Броз Тито је 1948. године затражио азил од швајцарских власти. Било је то у време сукоба са Стаљином када се совјетска инвазија на Југославију сматрала врло могућим сценаријем, пише британски историчар Кејт Џефри у својој књизи “МИ6 Историја тајне обавештајне службе 1909-1949.”, а преноси „Јутарњи лист“.

То је прва службена белешка британске обавештајне службе, велика књига од скоро 800 страница написаних на темељу интервјуа и докумената МИ6-а, која завршава на самоме почетку Хладнога рата.

Кејт Џефри сусретао се са значајним ограничењима док је писао књигу, од чињенице да су многи кључни обавештајни документи уништени до неизбежних политичких двоумљења око тога треба ли уврстити неке детаље, на пример треба ли открити имена давно преминулих агената који у време док су били активни нису били откривени. Њиховх идентитет је заштићен.

Међу тајним агентима који су радили за МИ6 има и неколико Југославена а две стране говоре о Дражи Михајловићу и Јосипу Брозу Титу и њихову односу са Немцима и савезницима. Књига “МИ6 Историја тајне обавештајне службе 1909-1949.” у Великој Британији је обављена још 2010. и изазвала је велики интерес, детаљ о Титу откривен је кад је недавно преведена за српско издање па су је београдски историчари и рецензенти детаљно прочитали.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на И Тито у књизи о МИ-6

* Обавезна поља