Esad-Dzudzevic-1НОВИ ПАЗАР — Председник БНВ Есад Џуџевић најавио је да ће Бошњаци из својих презимена “одстранити” „наметнуте им додатке “вић” и “ић”“. Мехо Омеровић: Каква будалаштина.

Председник Бошњачког националног већа у техничком мандату је за новопазарске “Санџачке новине” рекао да су бошњачким презименима насилно природавани ти додаци у последњих стотину година, од 1912, од када је, како је рекао, Санџак у саставу Србјие и Црне Горе.

Он је напоменуо да је реч о дугорочном националом пројекту од изузетног значаја.

Џуџевић је то изјавио поводом обележавања 11. маја, Дана бошњачке националне заставе, у обраћању по завршетку јавне трибине под називом “Систем вредности Бошњака – досадашња искуства у настави на босанскоме језику у Санџаку”.

Он је том приликом, како се наводи, сумирао све догађаје којима је обележен овај празник рекавши и да је у завршној фази израда свеобухватног програма Бошњачког националног већа 2014-2020.

Џуџевић је нагласио да је 2014. година изборна година у којој ће бити одржани избори за 4. сазив Бошњачког националног већа и да ће без обзира ко ће водити убудуће Веће, имати комплетан студиозно урађен програм, чиме ће бити олакшано реализација основног племенитог циља да Бошњаци 2018. равноправно и заједно са другима у овој земљи уђу у Европску унију као стари европски народ.

Иначе, Бошњаци у Србији имају два Нациоална већа – једно којим је председавао Џуџевић, које је једнопартијско и постоји готово две деценије и друго, блиско санџачком муфтији Муамеру Зукорлићу, којим руководи Сами Тандир.

На ову изјаву Есада Џуџевића, који је иначе близак Сулејману Угљанину, одмах је реаговао Мехо Омеровић, посланик СДПС-а Расима Љајића и председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и осудио је оценивши да представља „репресију над сопственим народом“.

“Џуџевић има право да се зове како хоће, он може да мења своје презиме да га скаћује и ради с њим шта год хоће, али наметати целом народу промену презимена је репресија над сопственим народом”, рекао је Омеровић.

Омеровић је додао да је “технички председник умислио да је Бошњачко национално веће његово власништво па најављује дугорочни национални програм у којем је предвидјено да припадници бошњачког народа одстране из својим презимена додатке “вић” и “ић”.

“Ово је само потврда болесне жеље да се по сваку цену буде у медијима и да се привуче пажња па макар и оваквим најглупљим и најневероватнијим изјавама које могу само да нас насмеју. Већу будалаштину нисам чуо, а у Србији се свашта изговара. Од данас је постао шампион глупости”, закључио је Омеровић.


Извор: Б-92, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Џуџевић би да брише „ић“ и „вић“ из презимена

* Обавезна поља