helikopter-un15.05 – Москва тражи да се истражи случај хеликоптера са ознакама УН

Москва тражи да се истражи случај коришћења у такозваној специјалној операцији код Краматорска ратних хеликоптера Украјине са ознакама Уједињених нација, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов.

То нема апсолутно ништа заједничко са циљевима УН, и ти се хеликоптери могу користити само уз дозволу Светске организације, додао је руски дипломата.

14.55 – У трећој фази ЕУ неће уводити санкције против руководилаца Гаспрома, а ни екномске санкције против те компаније, изјавила је Маја Коцијанчич, портпарол високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, јавља Украјинска правда.

14:47 – Сергеј Лавров: Русија је категорички против уласка Украјине у НАТО

– Русија снажно противи било каквом покушају покушају да Украјина постане чланица НАТО –  изјавио је министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров у интервјуу за Блумберг.

– Покушај да се Украјина доведе у НАТО ће се врло негативно одразити на цео систем европске безбедности, и ми се категорички противимо таквом развоју догађаја – нагласио је Лавров, додавши да се ово питање односи не само на Украјину и НАТО, већ и на Русију.

Лавров је нагласио да Москва позива Кијев да истражи коришћење хеликоптера са симболима Уједињених нација током војне операције у југоистоку.

– Желимо да разумемо како се десило да су коришћени хеликоптери са ознакама УН против демонстраната на југоистоку земље. Украјина је никад ближе грађанском рату – истакао је Лавров.

14:20 – Итар-Тас јавља да су украјинске власти налогом Државног ваздухопловства забраниле летове локалним авио компанијаима ка већем броју руских региона у Северном Кавказу.

14:15 – Представници Народне милиције Доњецка су блокирали војне јединице стациониране у Куприновој улици, јавља Итар-Тас. Коориднатор прес-службе ДНР је изјавио да је украјинским војницима понуђено да добровољно положе оружје.

14.10 – Француска и Немачка у среду су се заложиле за одржавање председничких избора 25. маја у Украјини, оценивши да су ти избори неопходни за развој демократије у тој земљи.

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер присуствовао је данас седници француске владе, што је први пут за шефа неке стране дипломатије.

„На састанку владе је закључено да ће украјински избори 25. маја проћи ‘кроз иглене уши’, што је по сваку цену неопходно ако желимо да подстакнемо демократски развој политичке ситуације у земљи“, рекао је Штајмајер после састанка с француским колегом Лораном Фабијусом.

13.56Кијев наставља са специјалним војним операцијама у Доњецкој и Луганској области.

13.50 – Александар Турчинов: Ко је дозволио Болотову да отпутује у Москву

Вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов захтевао је да му Државна гранична служба, државни тужилац и Служба безбедности Украјине објасне како је „народни губернатор“ Луганске области Валериј Болотов изашао из земље и отпутовао у Моксву и ко га је тако мирно пропустио, пише Газета.

„Захтевам да се одмах изда налог да ми званично објасне ту информацију“, наредио је Турчинов, који се запањио кад је чуо да је Болотов једноставно отпутовао у Русију.

Иначе, на Болотова је јуче извршен атентат, али прошао је само с прострелном раном. У Москву је отишао на лечење, а шеф прес службе Луганске области Василиј Никитин неће никоме да каже у којој болници му се шеф лечи.

13.35 – Војска Русије снабдева Крим пијаћом водом

Инжењерске јединице Министарства одбране Русије почеле су да граде водоводну мрежу којом ће се пијаћа вода преносити из извора југоисточног града Стари Крим, саопштили су у прес служби министарства.

Краци водовода се граде у правцу других градова и насеља Крима. Укупна дужина водовода ће премашити 125 километара.

85 одсто својих потреба за водом Крим је добијао из Украјине, преко Северног кримског канала који повезује Дњепар и полуострво. После прикључења Крима Русији Кијев је усмерио чисту воду у море.

13.27 – Луганска Народна Република засад неће издавати свој пасоше, изјавио је шеф прес центра ЛНР Василиј Никитин, преноси РИА Новости. „Не знам одакле вам та информација о пасошима. Засад немамо намеру да их издајемо“, рекао је он.

12.48 – Крим је спреман да развија сарадњу са Луганском и Доњецком области, у којима је у недељу одржан референдум о независност, рекао је новинарима шеф те републике Сергеј Аксјонов.

„Грађани су изразили своју вољу као и Кримљани, а власти Републике Крим спремне су да убудуће сарађују с овим регионима“, казао је Аксјонов.

12.23 – У Славјанску је престало емитовање програма свих телевизијских канала, јавља Итар-Тасс. Разлог није наведен, пише у саопштењу прес службе Доњецке Народне Републике.

12.00 – Председник ког Украјинци изаберу на изборима заказаним за 25. маја неће бити у потпуности легитиман, изјавио је данас председник доњег дома руског парламента (Думе) Сергеј Наришкин.

11.19 – Хрватски премијер Зоран Милановић оценио је да се Украјина распада као држава, а да Русију, која је у догађајима на Криму „прешла црту допустивог“, треба упозорити да је то не понесе даље.

11.12 – На улазу у Доњецк из правца Маријупоља, недалеко од засеока Широког, народна самоодбрана је поставила контролни пункт, објавила је на свом Твитеру Доњецка Народна Република.

11.06 – Власти Крима спремне су да плате Украјини вишу цену за воду која се доставља северно-кримским каналом, али та цена ипак мора бити у оквирима здравог разума, изјавио је премијер те руске републике Владимир Константинов, преноси РИА Новости.

„Цена је политичко питање. Ми смо спремни да платимо више, али не баш у злату“, казао је Константинов. Крим има сталних проблема с водом за пиће јер је увозе из Украјине, а Кијев им често заврће славину.

11.00 – Код Краматорска уништена два оклопна возила украјинске војске

Федералисти Краматорска су уништили два оклопна возила украјинске војске, саопштили су у штабу самоодбране. Погинуо је један припадник снага самоодбране, војска се повукла.

У министарству одбране Украјине кажу да је у сукобу погинуло шесторо украјинских падобранаца, деветоро је рањено.

10.56 – Под притиском САД и Европе, Бугарска је отказала посету руске делегације, која је требало да буде у септембру, изјавио је председавајући Државне думе Сергеј Наришкин, преноси Интерфакс. „Посета бугарским колегама отказана је због притиска Брисела и, најважније Вашингтона“, рекао је Наришкин.

10.44 – Тродневна међународна конференција о безбедности, ГЛОБСЕК, која је почела данас у Братислави, посвећена је ове године Украјин. Више од 800 учесника из 60 земаља, међу којима и привремени премијер Украјине Арсениј Јацењук, сва четворица премијера чланица Вишеградске групе и генерални секретар НАТО, Андерс Фог Расмусен, тражиће одговоре како да се ЕУ и НАТО поставе према кризи у Украјини и у односима са Русијом.

10.08 – Уједињене нације веома су забринуте због тога што је украјинска војска у операцијама против становништва Доњецке области користила бели хеликоптер с јасним ознакама светске организације, јавља Раша тудеј.

Фотографију препознатљивог белог борбеног хеликоптера Ми-24 с видно истакнутим црним словима „УН“, како су офарбана и обележена сва превозна средства која користи светска организација, објавила је руска телевизија ЛајфЊуз,као и видео-сминак.

Хеликоптер је коришћен за напад на област Краматорска. ЛајфЊуз каже да су у области Доњецка примећена најмање три борбена хеликоптера МИ-24 и један транспортни хеликоптер МИ-8.

10.04 – Снаге самоодбране Славјанска и Краматорска у Доњецкој области саопштиле су да је у ватреном обрачуну рано јутрос погинуло најмање осам војника украјинске армије и уништено неколико оклопних возила, јавља Кијев пост. Вест је потврдио и копредседник привремене владе Доњецке народне области Денис Пушилин, који је на свом Твитеру објавио и да Кјев наставља војну операцију на истоку Украјине.

09.25 – Доњецка милиција заробила је једног од команданата специјалне операције на истоку Украјине, јавља Комсомољскаја правда. То је пуковник Јуриј Лебед, који је у време „евромајдана“ руководио пуком специјалаца на Криму, а после уласка полуострва у састав Руске Федерације одбио је да прими руско држављанство и вратио се у Украјину.

09.30 – Нове борбе код Славјанска и Доњецка, украјинска војска претрпела губитке

Снаге самоодбране Славјанска и Краматорска у Доњецкој области саопштиле су да је у ватреном обрачуну рано јутрос погинуло најмање осам војника украјинске армије и уништено неколико оклопних возила, јавља Кијев пост.

09.25 – Доњецка милиција заробила је једног од команданата специјалне операције на истоку Украјине, јавља Комсомољскаја правда. То је пуковник Јуриј Лебед, који је у време „евромајдана“ рукводио пуком специјалаца на Криму, а после уласка полуострва у састав Руске Федерације одбио је да прими руско држављанство и вратио се у Украјину.

09.00 – Снаге самоодбране области на истоку Украјине спремне су да положе оружје ако Кијев повуче своје трупе из региона, изјавио је копредседавајући привремене владе Доњецке Народне Републике Денис Пушилин, преноси Раша тудеј. Пушилин каже да су украјинске снаге после проглашења ДНР ионако илегално на њеној територији.

08.49 – Најава Кијева да ће забранити рад Комунистичкој партиј Украјине један је од корака у успостављању фашизма у овој земљи, изјавио је за РИА Новости функционер Комунистичке партије Италије Фаусто Сорини поводом захтева в. д. председника Украјине Александра Турчинова да Министарство правде провери рад Комунистичке партије Украјине и да јој, ако треба, и преко суда забрани рад због ширења сепаратизма.“Погледајте историју фашизма у Европи, Немачкој, Италији… Свуда је забрана радова других странака, посебно комунистичке, била један од првих корака ка успостављању фашизма у земљи“, рекао је Сорин.

08.38 – Руска Државна дума размотриће предлог закона који ће обавезати стране компаније које у русији послују у области компјутерске технологије да морају да одржавају одређени ниво услуга без обзира на санкције, пише Известија. То значи да ако компаније као Мајкрософт, Оракл, Симантек и ХП због санкција престану да подржавају свој софтвер у Русији, руска држава има законско право да захтева од њих да наставе да сервисирају руске клијенте.

09.32 – Украјински војници намерно су пуцали у новинарску екипу руског ТВ канала LifeNews оји је извештавао о борбама у Краматорску, јавља Раша тудеј. Случај се десио у селу Октјабрскојем, 20 км од Краматорска.Новинар Олег Сидјакин испричао је да је са екипом похитао у село кад се из њега зачула паљба. „Кад смо се приближили, наишли смо на оклопни транспортер с украјинском заставом и посадом у црним униформама. Ми смо били у аутомобилу по којем је било налепљено ТВ, знак да смо телевизијски новинар. Испружили смо руке кроз прозоре, али на нас су запуцали из аутоматског оружја“, испричао је Сидјакин. На срећу, екипа је прошла неозлеђена.

09.25 – ММФ признаје: 17 милијарди долара недовољно за Украјину

У Међународном монетарном фонду су упозорили на могуће последице по светску економију због даље ескалације кризе у Украјини.

Директорка ММФ-а Кристин Лагард је признала да је 17 милијарди долара недовољно да се економска ситуација у Украјини поправи. Она је нагласила да је „без политичке стабилности тешко постићи економску стабилност“.

09.11 – Кијев прекршио договор са Уједињеним нацијама

Користећи у Краматорску хеликоптере са логотипом Уједињених нација, власти Кијева су прекршиле договор са светском организацијом, изјавили су у УН.

Раније су медији пренели информацију да су у специјалној операцији у украјинском граду кориштена три ратна и један транспортни хеликоптер са симболиком УН. Снимак једног хеликоптера Ми-24 је постављен на Јутјубу.

08.10 – Председавајући доњег дома руског парламента Сергеј Наришкин потврдио је да ће, упркос санкцијама које је његовој земљи увео Јапан, отпутовати у јуну у Токио да би присуствовао традиционалном фестивалу, саопштио је генерални секретар јапанске владе Јошихиде Суга. „Господин Наришкин није на листи људи под санкцијама, па оне за њега не важе“, рекао је он.

06.48 – Алексис Ципрас: ММФ неће спасавати Украјину

ММФ неће спасавати Украјину. Примениће према њој режим „затезања каишева“ и уништити средњу класу, изјавио је у интервјуу за ТВ канал „Русија 24“ Алексис Ципрас, лидер Сиризе, главне опозиционе партије Грчке и кандидат за шефа Европске комисије.

Ципрас је као пример навео Грчку, у коју је „пре четири године дошао ММФ“, а „грчки народ је подвргнут невиђеној социјалној пљачки“.

Украјина је почетком маја добила прву траншу кредита ММФ од 3,2 милијарде долара.

06.30 – Вашингтон задовољан због руске подршке мировном плану за Украјину

Вашингтон је задовољан јер Москва подржава „мапу пута“ Организације за европску безбедности и сарадњу о Украјини, изјавио је представник Беле куће Џеј Карни.

Проблем Украјине се може решити само кроз дискусије, „округле столове“ и национални дијалог. Карни је поново изјавио да САД не признају резултате референдума у Доњецкој и Луганској области.

ОЕБС је раније предложио „мапу пута“ за Украјину, односно, одустајање од насиља, разоружање, национални дијалог и одржавање председничких избора 25. маја.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва тражи истрагу око хеликоптера

* Обавезна поља