Jakob-Augstein01Џудо на јапанском значи нежни пут. Али када Владимир Путин, џудиста из Кремља, у Сирији стационира своју малу армију – 28 борбених авиона типа Су-24, Су-25 и Су-30, 15 војних хеликоптера модела Ми-8 и Ми-24, 9 тенкова Т-90 и 2.000 војника – то не изгледа ни нежно ни спретно. Али у ствари јесте. Путин је поново надмудрио запад.

Окончати сиријски грађански рат, зауставити исламисте и прилив избеглица – запад је по свим овим тачкама доживео неуспех. Да ли ће Русија преузети тај посао? За нас би то било идеално, јер бисмо тиме Русији, осим ратних операција пребацили и тешка морална питања. Обама и Меркел би требало да назову Москву и кажу хвала.

Путин је већ једном доказао своју умешност у вези са Сиријом. Септембра 2013. је надиграо запад, али му је истовремено и помогао. Свега неколико сати пре гласања у америчком конгресу о војном удару на Сирију, предложио је да Асадов режим уништи сво хемијско наоружање под надзором међународних посматрача. Тако је и било. Асад је спасен, а САД поштеђене рисканте одлуке.

Сада би Путин могао да понови свој трик. Западу је преко потребна помоћ Кремља. Пентагон је у мају почео да обучава сиријске побуњенике за борбу против Исламске државе. План је био да се формира војска од 5.000 бораца, за шта је одвојено 500 милиона долара. До сада је обуку завршило 54 сиријска побуњеника. Када су недавно једног америчког генерала питали колико је њих спремно за акције на терену, он је одговорио: „Релативно мали број. Можда њих четири или пет“. Владимире царе!

Баат режим би требало да нестане, а ИСИС заједно с њим – али државна структура и институције морају да преживе? То је нерелано. Време је да запад преиспита своје циљеве. Да ли смо заборавили Либију? „Будућност је мрачна“, изјавио је Петер Шол-Латур после Гадафијеве смрти. Страховао је од нове Сомалију и био у праву.

Ако ослабите Асада јачате Исламску државу и обратно. Ако се борите против обоје, стварате хаос. Колико год то било непријатно, Асад (за сада) мора да остане. Утеха је то што кад оде, неће отићи још само један убица већ и пријатељ Русије и Ирана. Запад на ово мора да пристане. Путин је у Уједињеним нацијама изложио свој план за Сирију. А сви знамо да не можете добити и јаре и паре.


Извор: Spiegel/Пешчаник

Оставите коментар

Оставите коментар на Џудо или Путин је опет надмурио Запад

* Обавезна поља