Telepromter banerПортал Телепромптер.рс ексклузивно објављује транскрипт телефонског разговора између Бојана Пајтића и Лидије Удовички о рекету који је Вучићев кум и директор ЕМС-а, Никола Петровић, покушао да наплати од америчке фирме “Continental Wind Partners”.

Како нам је рекао извор близак службама безбедности, транскрипт је настао на основу прислушкиваног телефонског разговора између председника Покрајинске владе Бојана Пајтића и Лидије Удовички, сестре министарке Кори Удовички, који се догодио пре нешто мање од годину и по дана.

Транскрипт разговора потврђује раније писање портала Телепромптер.рс да је Лидија Удовички говорила да јој је директор ЈП “Електромреже Србије”, Никола Петровић, иначе кум Александра Вучића, тражио два милиона евра како би се ветро-парк прикључио на мрежу ЕМС-а.

– Замисли да ми је идиот тражио да му дам два милиона евра у кешу да би дозволио да се ветро-парк прикључи на систем ЕМС-а. Још не могу да дођем себи од шока, рекла је Лидија Удовички у приватном разговору са Бојаном Пајтићем.

Председник Покрајинске владе одговорио је да не може да верује да “банда” рекетира америчког инвеститора.

– Катастрофа. Је*о те. Не могу да верујем да рекетирају америчког инвеститора који притом улаже неколико стотина милиона евра у ову земљу. Нису довели ниједног инвеститора и сада лудаци хоће да отерају и оне који су дошли пре њих. Каква банда, рекао је Пајтић.

Он је у једном тренутку разговора споменуо да га је амбасадор САД у Србији, Мајкл Кирби, обавестио да Никола Петровић за Вучића сваког месеца “износи два милиона евра из државе”.

– Замисли да ме је баш пре који дан Кирби питао да ли сам чуо информацију да баш тај Никола Петровић месечно за Вучића износи два милиона евра из земље. Рекао сам да нисам и стварно нисам до тада. Изгледа да им је два милиона некаква лоповско-напредњачка норма. Одвратно, додао је Пајтић.

Подсетимо, премијер Србије Александар Вучић оптужио је Лидију Удовички и фирму “Continental Wind Partners”, која је у власништву њеног супруга Марка Крандала, да су покушали да рекетирају Србију преко ветро-парка.

Вучић је после повратка из САД на ТВ “Пинк” додао да је управо фирма “CWP” преко лобиста излобирала да пет конгресмена потпише писмо Џозефу Бајдену у којем су Вучићев брат Андреј и његов кум Никола Петровић означени као центар корупције у Србији.

pajtic-udovicki

Касније су режимски медији објавили да је фирма “CWP” заиста покушала да рекетира Србију јер су “желели да граде ветро-парк када није постојала законска регулатива да би наплаћивали струју три пута скупље”.

Дозволу за изградњу издао је Покрајински секретаријат за урбанизам, али је Министарство грађевинарства поништило ту дозволу прошле године због жалбе ЕМС-а”. Министарство је поништило грађевинску дозволу са образложењем да високонапонски део трафостанице није могао да буде део грађевинске дозволе. У јулу 2014. године дозвола је ипак издата.

Међутим, на основу разговора јасно је да је основни проблем настао око прикључења ветро-парка на мрежу ЕМС-а. Због тога је, према речима Лидије Удовички из телефонског разговора, Никола Петровић тражио два милиона евра у кешу.

Бојан Пајтић: Разговор је аутентичан, али ме занима зашто ме државни органи прислушкују?
Председник Владе Војводине и лидер Демократске странке Бојан Пајтић потврдио је на конференцији за штампу да су транскрипти разговора између њега и Лидије Удовички, које је објавио Телепромптер.рс, аутентични.

– Постављам питање државним органима ко и с којим правом прислушкује председника Владе Војводине и лидера највеће опозиционе странке, рекао је Пајтић на конференцији за новинаре у Новом Саду.

Како је истакао, разговор је вођен прошле године, али није могао да прецизира тачан датум.

Он је навео да не жели да коментарише наводе о корупцији откривене у спорном разговору, али је рекао да није изашао у јавност са тим информацијама јер је био у питању приватни разговор и није имао довољно доказа.

У транскрипту пише да се Лидија Удовички жали Пајтићу да јој је директор ЈП “Електромреже Србије”, Никола Петровић тражио два милиона евра како би се ветро-парк прикључио на мрежу ЕМС-а.

pajticudovickitranskript

Срефановић – На сцени дестабилизација земље

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ни МУП ни БИА никада нису прислушкивали телефоне премијера Војводине Бојана Пајтића и Лидије Удовички.

Стефановић је на конференцији за новинаре са директором БИА Александром Ђорђевићем рекао да је доказ томе између осталог и папир о прислушкивању који се појавио на сајту Телепромтера, а који ни мало не личи на документе из те две службе.

Он је додао да је заједно са Ђорђевићем спреман да одговара ако се пружи иједна трунка доказа да су МУП или БИА учествоавли у пресретању комуникације Пајтића и Удовички.

Стефановић је рекао да је премијера упозорио на покушај дестабилизације земље и да му је стога и тражио расписивање ванредних парламентраних избора.

Стефановић је је рекао да МУП и БИА никада нису пришлушковали телефоне премијера Пајтића и Лидије Удовички и истакао да ће се те ствари, али и друге, детаљно испитати, да је Пајтић рецимо имао обавезу да прихјави кривично дело ако је имао о њему сазнања…

Он је додао да постоје кофери докумената о прислушкивању лидера СНС Александра Вучића, које је посебно у периоду од 2008. до 2012. године спроводио режим Демократске странке.

„Могу да кажем оно што сам видело својим очима, а лично сам видео кофере докумете прерислушкивању Александра Вучића нарочито у периоду од 2008. до 2012. године. Не знам хоће ли Вучић о томе лично говорити јер није желео да се то објављује, али очекујем да јавност наредних дана буде упозната са тим”, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, то је било брутално кршење свих Вучићевих права, које је режим ДС је годинама спроводио прислушкујући телефонске комуникације Вучића, укључујући и они приватне природе, са својом децом.

„У току је опсежна акција рушења Вучића, очигледно да неким људима не одговара зато што се Србија подиже. Не могу да га победе на изборима јер га народ подржава, нити у посвећености послу и броју радних сати, јер то време радије проводе на мору, остаје да се обрачунају са њим лажима”, рекао је Стефановић.

vucic-stefanovic-foto-nebojsa-mandic-1386594091-409787

Ми ћемо на те лажи свакодневно одговрати и нећемо дозволити да се лажима руши човек, који је много учинио и чини за Србију, нагласио је Стефановић.

Он је додао и да је очигледно да Пајтић и други полазе од себе јер Александра Вучића новац не интересује, чак уопште, ни као појам.

„То му признаје чк и Шешељ који га мрзи али га познаје јер су радили заједно 15 година”, додао је Стефановић.

Пајтић: Држава која прислушкује опозицију није правна
Председник Покрајинске владе и лидер Демократске станке Бојан Пајтић потврдио је да је транскрипт разговора између њега и Лидије Удовички, који је објављен у појединим медијима, аутентичан, да је вођен пре више од годину дана и да ће против НН лица поднети кривичну пријаву за незаконито прислушкивање.

Поједини интернет медији објавили су јуче транскрипт разговора између Пајтића и Лидије Удовички, сестре министарке Кори Удовички, која је тада била представница америчке фирме Continental Wind Partners (CWP), а у којем се помиње да је директор Електромреже Србије (ЕМС) Никола Петровић тражио „рекет” од два милиона евра од те компаније да би је прикључили на мрежу ЕМС.

„Свако ко помисли да је ово мој лични проблем, не разуме да ниједан грађанин није слободан и сигуран док прислушкују председника Покрајинске владе и шефа највеће опозиционе странке. Држава у којој се прислушкује опозиција није ни правна ни демократска”, рекао је Пајтић на конференцији за новинаре у Новом Саду.

Пајтић је рекао да ће се овим поводом обратити свим инстуцијама које се баве заштитом људских права, личних података и да ће искористити све правне лекове који су му на располагању у Србији, али да се неће изјашњавати о садржају разговора.

„У другим државама би овакво прислушкивање била афера због које би пала влада, али се то у Србији неће догодити. Не желим да коментаришем садржај разговора, јер се онда промашује суштина, а то је да не можемо живети у држави која није правна и демократска, те да се мора увести ред”, рекао је Пајтић.

Додао је да је разговор био приватан и да је разговарао мобилним телефоном и да није раније изнео те тврдње у јавност, јер „нема материјалне доказе за оно што је изнето у једном приватном разговору”.

„Режиму Александра Вучића постављам два питања – ко може и ко се усуђује да ме прислушкује и по чијем налогу ме прислушкује”, поручио је Пајтић.


Извор: Телепромтер.рс, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Стенограм Пајтића и Удовички и деманти Стефановића

* Обавезна поља