dikovic 2БЕОГРАД — До спасилачке акције хеликоптера „Ми-17“, који је пао код Сурчина, није требало да дође без мог знања, рекао је начелник Генералштаба Љубиша Диковић.

Он је за Вечерње новости рекао и да је намера да се спаси беба била неспорно исправна.

„Изузетно поштујем пилотски позив и сигурно бих послушао струку“, рекао је Диковић за „Вечерње новости“.

Он каже да му смрт посаде и бебе и данас подједнако тешко падају и да због тога осећа личну одговорност, а колико је ко одговоран, како истиче, утврдиће надлежни органи.

„Униформу носим од 14. године. На свакој од многих дужности које сам обављао увек сам осећао одговорност, не само за своје, него и за поступке потчињених. Није то кривична, материјална, нити морална одговорност. То је одговорност команданта за своју јединицу и стање у њој. Не очекујем да свако то разуме, али сигуран сам да ће они који схватају војску разумети и одговорност коју осећам“, каже Диковић.

На констатацију листа да се избор места слетања показао као кључни за трагичан исход и на питање ко је одлучио да хеликоптер слети на аеродром „Никола Тесла“, Диковић је рекао да је то, „судећи према извештају Комисије за основно испитивање удеса хеликоптера, била контрола лета“.

„Да ли им је неко то сугерисао или наметнуо, не знам. То би требало да покаже истрага коју не спроводи Војска“, додаје он.

На питање да ли је несрећа утицала на његове односе са министром одбране Братиславом Гашићем и командантом авијације, Диковић је одговорио да су то приче без основа.

„Са министром Гашићем сам у коректним односима и сарађујемо по свим питањима. Са генералом (Ранком) Живаком, такође, имам коректан професионалан однос. Ми смо дугогодишњи сарадници и нема речи о личним сукобима“, нагласио је Диковић.

Диковић је, између осталог, рекао и да ће ВС бити на прослави Дана победе у Москви, јер је Србија дала значајан допринос победи над фашизмом и негује антифашистичке традиције савремене Европе.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Диковић о паду хеликоптера и паради у Москви

* Обавезна поља