putin-euЕвропска унија жели да стане на пут култу личности који је формирао Путин. Они желе да се разбију митови везани за њега, па су одлучили да оформе тим људи који ће се тиме бавити.

Европска унија је формирала нови фронт за борбу против руског председника Владимира Путина: у Европској служби спољних послова почиње регрутација стручњака чији ће задатак бити “борба против путиновске пропаганде”, пише вечерњи.хр.

Та група људи (планира се оформљавање тима од два до пет чланова) већ је позната под радним именом “разбијачи митова”, а посао ће им се састојати од тога да ”контраинформацијама” реагују на поруке и (погрешне) информације које у јавност долазе из Русије. Потписаће уговоре на годину дана, а за свој рад примаће плату од најмање 4350 евра месечно. Услов је да говоре руски, а пожељно је да буду бивши новинари или да имају искуства у односима с јавношћу.

Реч је о првом од низа корака службе спољних послова под вођством Италијанке Федерике Могерини у формирању сталне групе запослених који би требало да проникну у агенду и програме ЕУ. Засад су амбасадама држава чланица при ЕУ упутили писмо с описом посла тражећи да предложе људе.

– Главни циљ је спречавање све јаче руске пропагандуе. Посао се састоји од провере информација и митова и њиховог исправљања – пише у писму.

Сви потенцијални запослени морају бити веома вешти у кориштењу друштвених мрежа, преко којих ће се такође обављати велики део посла.

– Радиће с амбасадама и релевантним одељењима у Европској комисији – пише даље у писму. Њима ће, између осталог, свакодневно слати велику количину информација и докумената.

Али главно поприште борбе за информативну надмоћ над Кремљом водиће се у државама Источног партнерства: Јерменији, Азербајџану, Белорусији, Грузији, Молдавији и Украјини. Источно партнерство иницијатива је ЕУ ради јачања политичких и привредних односа с тим држава, а које сада, очито, желе и на овај начин приближити и “отети” Русији.

– Јако нам је важно да у тим државама промовишемо предности и праве информације о Европској унији. Тај комуникацијски тим надоградиће се на постојећи тим у Служби за спољне послове. Морамо појачати капацитете како бисмо могли ефикасније да надзиремо, пратимо и анализирамо и одговоримо на погрешне информације о ЕУ и о питањима која се тичу спољних послова – каже саговорник Вечерњег листа.

Али у Русији имају врло моћног супарника – главни руски мегафон је телевизија РТ. Годишњи буџет им је већи од 30 милиона долара, запошљава 2000 људи у 16 држава и емитује на четири језика – енглеском, француском, немачком и шпанском – а гледа се у милионима домова широм света.

По америчком моделу

Ово није први пут да ЕУ покушава да створи контраинформацијски систем, али је први пут да су припреме одмакле овако далеко. Прошле године, кад су се у средишту пажње налазили грађани ЕУ који одлазе да се боре на страни ИСИЛ-а, размишљало се о стварању европске агенције по узору на америчку агенцију при Стејт Департменту која би држала друштвене мреже и одговарала на поруке које долазе од терористичких организација, али та идеја – за разлику од антипутиновске – није заживела.


Извор: Вечерњи.хр

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ против Путиновог култа личности

* Обавезна поља