gardistkinjaБЕОГРАД – Свечани дочек националног ешалона који је учествовао на Паради победника у Москви уприличен је данас у касарни Дедиње, а начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић поздравио је гардисте који су продефиловали касарном, честитавши им на „успешном и достојанственом презентовању наше земље”.

Диковић је рекао да осећа велику част и понос што има прилику да стане испред „чврстог, величанственог, поносног строја Гарде, украса наше војске” и у шаљивом тону навео да су „били бољи на Црвеном тргу, али и да тако и треба”.

„Честитам вам на успешном и достојанственом презентовању наше земље, у потпуности сте оправдали указано поверење нашег државног врха и дали пун допринос јачању угледа у свету, како војске, тако и наше Србије. Били сте достојни репрезент земље, стручни, обучени, уиграни, изгледни, лепи и стасити, баш онакви каква нам је и традиција славних гардијских јединица, поносно и без грешке”, рекао је Диковић.

Командант Гарде генерал мајор Миломир Тодоровић рекао је да су припадници националног ешалона на паради у Москви приказали најлепше лице јединице која баштини најдужу традицију Војске Србије и свог народа.

„Као најбољи међу нама изабрани сте да представљате сваког војника и сваког грађанина наше земље, свету сте показали да Србија има часно место и улогу у слободарским традицијама”, истакао је Тодоровић.

Командант националног ешалона на војној паради у Москви потпуковник Владимир Вукајловић захвалио се војном врху на указаном поверењу и сваком припаднику ешалона на раду и дисциплини, јер, како је рекао, да свако од њих није дао свој максимум, задатак који им је поверен, не би био извршен на нивоу на коме је извршен.

Припадницима националног ешалона прочитана је честитка министра одбране Братислава Гашића на достојанственом представљању Србије и Војске Србије на паради Победника у Москви.

„Показали сте да сте достојни потомци српских ратника из славних битака за слободу и част отаџбине и хероја који су заједно са Црвеном армијом донели слободу на крају Другог светског рата”, каже се у честитки министра одбране.

Члан националног ешалона Војске Србије капетан Ђорђе Симић рекао је да је парада била величанствен и импозантан догађај, којим се поноси сваки припадник националног ешалона.

То је једна од оних историјских ствари и тренутака које ћемо се сећати целог живота. Изузетно сам поносан на своју улогу у ешалону и ако бих могао своје учешће у паради да опишем у три речи, то би биле част, понос и обавеза”, нагласио је Симић.

Поручник Александра Мишић рекла је да је парада, „без обзира да ли сте мушко или женско”, сигурно нешто што ће свако од њих вечно да памти.

„Било је прелепо. Не знам како то да опишем- феноменално. Можда је у неким тренуцима било мало напорно, али смо раније доста увежбавали и ипак смо стекли кондицију која је била потребна и за бржи темпо руске војске, тако да смо постигли њихов корак, нису нам бежали, и било је све одлично”, рекла је Мишићева.

Како је навела, размена знања и искуства много је значила, те да је око 16.000 људи, од којих 15.000 само Руса учествовало на паради и да је било „неописиво”.

Свечаном дочеку националног ешалона присуствовала је и бројна родбина и пријатељи гардиста, а сваком припаднику Гарде који је учествовао на паради, начелник Генералштаба уручио је стилизоване похвале.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Диковић поздравио гарду

* Обавезна поља