emil dimitrievСКОПЉЕ – Председник Македоније Ђорђе Иванов поверио је Емилу Димитриеву мандат да формира прелазну владу која ће припремити ванредне парламентарне изборе 24. априла.Како је пренела Телевизија Телма, Иванов је новом премијеру којег је предложила владајућа ВМРО ДПМНЕ пожелео срећу. За опозициону СДСМ нису прихватљиви избори који би били одржани 24. априла без слободних медија и прочишћеног бирачког списка, одлучио је вечерас Извршни одбор те партије.

Како је саопштено, на таквим изборима СДСМ неће учествовати. Према тој водећој опозиционој странци, у складу са договором из Пржина регулација медија требало је да буде завршена до краја августа прошле године, док је избор Државне изборне комисије одлаган пет месеци како не би на време био прочишћен изборни списак.

СДСМ ће, како је истакла, наставити да се бори за стварање фер и демократских услова за одржавање избора, користећи сва демократска средства која јој стоје на располагану.

Поподне је македонски парламент усвојио оставку премијера Николе Груевског и најавио да ће се распустити 24. фебруара, како би избори могли да буду одржан 24. априла, што је договорено споразумом из Пржина.

Груевски је поднео оставку након што је Извршни комитет његове странке ВМРО ДПМНЕ одлучио да парламентарни избори буду одржани 24. Априла. Највећа опозициона странка СДСМ, коју предводи Зоран Заев, најавила је да неће учествовати на изборима уколико не буде прочишћен изборни списак и не буде обезбеђена објективна медијска сцена, преноси Бета.

Посланици те странке су на почетку напустили седницу парламента, а због најаве избора за 24. април, чему се та странка супротставља, врх СДСМ је заказао хитан састанак.

Нови премијер Емил Димитриев је посланик у Собрању Македоније и председник Комисије (Одбора) за одбрану и безбедност. Налази се на листи посланика владине коалиције ВМРО ДПМНЕ – ДУИ, коју су затражили да се распуштање парламента изгласа данас, а примењује од 24. фебруара.

Лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски је данас после подне саопштио да је коалиција „За бољу Македонију”, коју предводи његова странка, једногласно одлучила да је спремна за изборе 24. априла.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Димитриев нови премијер Македоније

* Обавезна поља