jorgovanka-tabakovic(1)БЕОГРАД – Динар ће данас ослабити према евру за 0,1 одсто и званични средњи курс биће 117,7915, што је најнижа вредност домаће валуте у овој години.

По подацима Народне банке Србије (www.nbs.rs), евро ће коштати 10 пара више него јуче, када је курс 117,6874 динара за један евро.

Динар је ове године изгубио 2,7 одсто вредности у односу на евро, 3,0 одсто за годину дана, а 1,1 одсто вредности за последњих месец дана.

Динар је ове године био најјачи 1. јануара, када је један евро коштао 114,6421 динара.

НБС је ове године на Међубанкарском девизном тржишту, да би ублажила дневно колебање курса, продала 910 милиона, а купила 200 милиона евра.

Јоргованка Табаковић – Динар стабилан

БЕОГРАД – Гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је да се непотребно изазива паника јер је динар стабилан, а да неутемељене лицитације са новим курсом динара само отежавају посао НБС, а државу и грађане коштају.

„Наша стручна јавност подељена је око многих питања, да ли би курс требало да јача или слаби, да ли би требало мењати режим монетарне политике, али је сагласна у једном – не само да је незахвално већ је и врло штетно давати било какве прогнозе о дану или месецу када ће курс прећи неки ниво“, истакла је за „Новости“ Јоргованка Табаковић.

Она је рекла: „Тако нешто не усуђујемо се да прогнозирамо ни ми из НБС , али се усуђујемо да обећамо да ћемо свом снагом и знањем наставити да одржавамо постигнуту ценовну и финансијску стабилност“.

Гувернерка је нагласила да је Народна банка Србије отворена институција која најширу јавност свакодневно информише и објашњава шта, зашто и како ради, отворена је за сва новинарска питања, па и сугестије и критике.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Динар пада али је стабилан а Јоргованка има нову фризуру

* Обавезна поља