БЕОГРАД – dinko-300x247Министар привреде Саша Радуловић ради за Ивицу Дачића, а против Вучића и интереса земље. Он је део Дачићевог плана како да се обори рејтинг лидера СНС Александра Вучића

Кад је дошло до реконструкције Владе, желео сам да се на неко време повучем из јавности и да пустим наследнике да ураде оно што мисле да треба да се уради. Међутим, Радуловић је својим делима испровоцирао наш повратак на сцену, каже у интервјуу за Курир лидер УРС Млађан Динкић.

– Он не ради само на штету Владе већ и на штету државе.

Због чега то ради?

– Мени је сад јасно да је он послат у Владу да заступа интересе једне велике интересне групе – стечајних управника. Пре годину дана држава је покренула процес против Радуловића да му се одузме лиценца стечајног управника! Намерно је одуговлачио стечајне поступке које је водио и утврдили су чак три велике неправилности у његовом раду.

Он је у вишеструком конфликту интереса јер је за свих 15 случајева које је водио као стечајни управник, приватна фирма коју су држали заједно он и његова жена радила је књиговодствене услуге, а истовремено је од суда примао накнаду од око 12.000 евра годишње по једном случају, тако да је зарадио више стотина хиљада евра у том периоду! Био је стечајни управник у случају шећеране „Димитрије Туцовић“, а највећи поверилац шећеране била је Хипо банка, где је он истовремено радио као консултант! Агенција за лиценцирање стечајних управника утврдила је да је у случају „Делта легала“, где је био стечајни управник, радио у корист превараната из те фирме који су један стан препродавали и по неколико пута, а на штету грађана!

Који је његов циљ?

– Направио је договор с удружењем стечајних управника да се укине садашњи закон о стечају и да онда, уместо да држава контролише стечајне управнике, то раде они сами кроз комору стечајних управника! То нема нигде у свету. Он рачуна да његове колеге у Влади неће тиме да се баве и покушаће да прогура закон у Скупштини. Ми то нећемо дозволити. Тиме би се легализовала стечајна мафија. Оно што овог човека чини потпуно морално неподобним за посао министра јесте и то што не даје одговор на питање како је могуће да он и његова супруга нису пријавили Агенцији за борбу против корупције ниједан стан, динар штедње, а зарадио је више стотина хиљада евра.

Сумњате да он крије имовину?

– Или крије имовину, или нека каже на шта је потрошио паре. Српску привреду сад води стечајни управник и цела Србија ће отићи под стечај. Потпуно је зауставио процес реструктурирања бивших друштвених предузећа, отерао је „Алкадор“, који је хтео да приватизује „Прву петолетку“, а за коју нема купаца већ 12 година. Увео је „Галенику“ у блокаду, прошле недеље и „Тигар“. Једина светла тачка српске економије је 27 одсто већи извоз него пре годину дана, а тога не би било да није било државних подстицаја.

Ми смо морали све да дамо и поклонимо да би неко дошао код нас?

– Пропале фабрике – „Јат“ или „14. октобар“ нико неће да купи ако не добије подстицаје. Ми не причамо овде о рудницима злата, већ о фирмама које су у дубиози и за које држава даје 750 милиона евра годишње да би покрила разне трошкове. То су фирме за које морамо да платимо да би их неко купио. Радуловић је кренуо с акцијом гашења Фонда за развој, па му је онда Зорана Михајловић рекла: „Стани, човече“. Онда је кренуо да гаси СИЕПА, а очито је неће угасити, јер су поставили вршиоца дужности директора.

Био сам са Вучићем прошле недеље у Нишу кад је италијанским инвеститорима рекао да ће држава наставити политику подстицаја. То значи да тај човек води своју интерну политику и да га толеришу јер не знају како да га избаце. Очито неко планира ванредне парламентарне изборе, којима ће да избрише и Радуловића. С друге стране, Дачић рачуна на обрнуту политику.

У ком смислу?

– Радуловић ради у корист Дачића, а против интереса Владе и државе и на Вучићеву штету. Највећи добитак Дачићеве реконструкције је Радуловић. Кад министар привреде изазове гомилу штрајкова по Србији, не иде Дачић да их гаси, већ Вучић. Дачић се вероватно негде у углу смејуљи и гледа како се остварује део његовог плана – када УРС изађе из Владе, финансије ће преузети Вучић и рејтинг ће му пасти јер је економске проблеме тешко решити у кратком року. Вероватно ни Дачић није могао да замисли да ће Вучићу рејтинг тако брзо да падне, а Радуловић му је пао као дар с неба.

Чедомир Јовановић је конкурисао за кредит код Фонда за развој. Да ли је то улога Фонда да богати политичари узимају кредите код државе?

– Мислим да је неморално да се политичари истовремено баве и бизнисом. Никад нисам имао фирму, као ни било који члан моје породице. И Јовановић и Драган Ђилас треба да се определе да ли се баве бизнисом или политиком. Ђиласу није место у политици, јер да није било политике, његова агенција не би била тако успешна, и то је свима јасно. То му је омогућио Борис Тадић, јер му је тад одговарало да има комплетан медијски утицај преко Ђиласових агенција.

Значи, Ђилас за своје богатство треба да захвали Тадићу?

– Он му је значајно помогао. Не због њега, већ гледајући свој утицај – ДС је био најомиљенија странка у свим медијима захваљујући Ђиласовој и Шаперовој агенцији.

Афера „кипарски новац“

ВЕЛИМИР ИЛИЋ ХОЋЕ ДА ЗАСЕНИ ПРОСТОТОМ

Велимир Илић тврди да је видео три милијарде евра на Кипру, да је тамошња власт послала све папире, трансакције и да је афера заташкана. Јесте ли ви заташкали ту аферу, јесте ли видели тај новац?

– Илић покушава да засени простотом. Кад сам се бавио том истрагом, заједно с људима из тадашње полиције били смо на Кипру и установили да су све паре потрошене или трансферисане у друге земље у којима им се губи сваки траг. Тражили смо помоћ америчке институције за сузбијање нелегалних финансијских трансакција и они су рекли да ће нам помоћи. Међутим, после напада на Њујорк 11. септембра прекинули су да се баве нама, пребацили су се на Ал Каиду. Постоји извештај Хашког трибунала у којем пише да су те паре потрошене, трансферисане у друге земље пре него што смо ми дошли тамо. То је легенда, а постоји једна друга, ја бих рекао небулоза, у коју могу да поверују само идиоти – да смо тада нашли те паре, па како смо ми могли да их подигнемо? Да би подигли паре с туђег рачуна, потребно вам је овлашћење власника тог рачуна. Не мислите ваљда да би Слободан Милошевић мени лично дао овлашћење да подигнем паре које је он склонио на Кипар? Ваљда би дао неком Ивици Дачићу или некоме из своје партије.

Опет кампања

БИЋЕ ВАНРЕДНИХ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА

Да ли верујете да ће бити ванредних парламентарних избора следеће године?

– Сва је логика да ће их бити. За Србију, кад би Влада радила добро, кад би се стандард побољшао и кад би се запошљавали људи, заиста не би било потребе да буде избора, али дешава се све супротно. Влада је веома хетерогена. Имате случај да Зорана Михајловић отворено говори да један члан Владе ради против интереса државе, да набацује послове фирми свог пријатеља, а онда имате мук у Влади јер нико не сме да каже ко је тај човек. То је неозбиљно. Или такав човек мора да лети из Владе, или Зорана мора да лети ако је слагала. Вучић је добио велики кредибилитет захваљујући борби против корупције, а сад се цела Влада бави истрагама, форензичарским послом, нико жив не ради оно што му је задатак. Не треба 15 министара да се бави истрагама.

Хоћете ли бити с неким на листи или ћете амбициозно сами, па шта буде?

– Ми смо до сада већ три пута сами улазили у парламент, само једном у коалицији. Зависи од околности и програмских сличности. Немамо ништа против да направимо савез с неким ко би делио наша опредељења. Ако буде партија које деле заједничке вредности с нама, можемо се договорити о заједничком наступу, ако не, сами ћемо.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Динкић запевао своје клеветничке песме

* Обавезна поља