Стварање Војске Косова такорећи је рехабилитација терористичке ОВК, јер је данашњи косовски безбедносни корпус практично њен наследник.

Војска Косова, чије формирање је најавио Хашим Тачи, практично је стасала у наручју НАТО-а. Западна војна алијанса данас председника Косова упозорава да није баш упутно формирати војску без подршке Срба, не зато што се брине за Србе, већ само да би оправдала мултиетничност.

Исти тај НАТО од Косова тражи да се трансформација БСК уради кроз Устав, а не кроз уредбе, како је Тачи намерио јер нема подршку Срба. Поента ствари је у томе што је стварање Војске Косова фактички рехабилитација терористичке ОВК јер је данашњи Косовски безбедносни корпус практично њен наследник.

Милован Дрецун, шеф Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије, за Спутњик је похвалио став међународне заједнице која је упозорила Приштину да не формира војску без сагласности Срба, али је додао да је крајње негативно што се о томе уопште и разговара.

„Кфор и НАТО су дужни да поштују Резолуцију 1244, која не предвиђа формирање војске Косова. Међутим, чињеница је да уназад неколико година трају припреме за стварање те формације и да их обучавају људи из НАТО. Направљено је читаво устројство и фактички је НАТО творац те формације која би требало да заживи, онда је јасно да Тачи не ради ништа што је супротно званичним ставовима НАТО-а и најутицајнијих земаља из НАТО-а“, каже Дрецун.

Он не верује да постоји неки суштински, како каже, сукоб између Приштине и Запада око тога да ли треба формирати војску или не, већ да је у питању редослед потеза.

„НАТО, САД и остали покушавају да дају какав-такав легитимитет тој формацији јер је чак и за њих заиста непримерено да Срби, друга по снази национална заједница, буду искључени из тог процеса“, каже он.

Дрецун каже да Србима са Косова и Београду преостаје само да својим неучешћем у стварању ове формације и дипломатском офанзивом у УН, ЕУ и НАТО-у спрече Тачија у својим намерама.

„Свима треба указати на то да ће таква формација бити јак дестабилизујући фактор у иначе дестабилизованој ситуацији. Ако тај предлог буде усвојен, то је порука Србима да су небитни у институцијама на КиМ, и да ће се надаље све битне одлуке доносити једнострано“, наводи Дрецун.

Упркос свему, Приштина би могла да добије своју војску јер је председништво Скупштине Косова једногласно одлучило да предлог закона о Безбедносним снагама Косова (БСК), којим се БСК претвара у војну формацију достави на даљу процедуру Влади како би се испуниле обавезе сходно пословнику о раду косовског парламента.

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи казао је после седнице председништва парламента да очекује да влада врло брзо врати посланицима закон на даље усвајање.

„У четвртак ће бити одржана седница скупштине са тачкама дневног реда са претходног заседања, док смо Влади доставили предлог закона којим се БСК претвара у војску. У тренутку када закон будемо добили назад, укључићемо га у дневни ред седнице“, казао је Весељи и позвао посланике Српске листе да се врате у парламент, наводећи да им је „тамо место“.

У исто време огласио се и Хашим Тачи, који је рекао да је Косово суверена земља и да Београд нема право да се меша у његове одлуке. Он је то истакао алудирајући на разговор који је водио са председником Владе Србије Александром Вучићем, у коме се српски премијер успротивио стварању Војске Косова.

„Вучић је требало да позове српске посланике да се врате у институције Косова, како би цео процес ишао кроз измену Устава“, рекао је Тачи и напоменуо да се у Србији стварају руске базе и купују руски авиони, правдајући тиме потребу да Косово има своју војску.

Осим Вучића, Тачи је добио опомену да не прави војску Косова без сагласности Срба и из међународне заједнице. Огласиле су се и Сједињене Америчке Државе, које су забринуте због косовске намере да без уставног амандмана промене мандат Безбедносним снагама Косова, саопштено је из америчке амбасаде на Косову.

Реаговао је и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је приштинским властима пренео забринутост Алијансе због предложене трансформације Косовских снага безбедности у оружане снаге.

„Данас сам причао са Хашимом Тачијем и Исом Мустафом како бих им пренео озбиљну забринутост НАТО савезника због предлога косовских власти за трансформацију КСБ у оружане снаге, без промене Устава“, рекао је Столтенберг. Тачи је, међутим, остао при своме.

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јевтић рекао је да се нико од посланика Српске листе није вратио у косовски парламент и да неће подржати најављено формирање косовске војске.

„Српска листа још није променила став у вези са учешћем у косовским институцијама, и тај став се неће променити док год се не испуни минимум онога што јесте наш захтев, а то је пре свега формирање Заједнице српских општина у складу са бриселским договором“, навео је он у изјави за Танјуг.

И Дрецун се слаже да Приштина на све могуће начине покушава да избегне своје обавезе из Бриселског споразума и испровоцира Београд да прекине преговоре, јер би тада добила одрешене руке, а сва кривица би се свалила на Београд.

Тачи се, очигледно, тешко решава старих навика, па тако по сваку цену жели да поново буде „врховни командант ОВК“, обучен у рухо председника непризнате државе, стварајући фактички паравојну формацију на територији Србије. Не треба заборавити да је пре неколико месеци Тачи истакао да је јако битно не толико да се промени име БСК у Војску Косова, колико је битно да парламент одобри буџет за куповину наоружања.

Да ли је, међутим, Тачи, заиста спреман да игнорише ставове међународне заједнице и мимо Устава Косова ипак оформи војску?


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Дипломатске варнице између Приштине и Запада

* Обавезна поља