fbiСАД су одавно преузеле Балкан и држе их под својим будним оком.

Прошло је   скоро 20 година док су се они после потписивања Дејтонског споразума први пут нашли у Босни и Херцеговини. У последње време Вашингтон све више обраћа  „посебну пажњу“ на Србију.

Јасно је да  за „прави мониторинг“ политичке и економске ситуације није довољна само Амбасада САД у Београду. Тамо и тако, сто-посто, на једног дипломату долази по неколико „аналитичара и специјалних агената“. А квоте Стејт департмента не дозвољавају да се баш сваке године повећава званичан списак запослених. Али рад у региону мора да буде свакодневни!

Ових  дана је  у српском главном граду боравио господин Џејмс Брајан Коми, врло утицајан човек. Он је на челу Федералног истражног бироа САД од септембра 2014. За њега је јамчио лично председник Обама. Јасно је да Брајан Коми поседује врло велика овлашћења, уосталом, као и његова установа која је заиста позната у читавом свету – FBI. Сада је на реду јачање  борбе против тероризма по читавом свету. Балкан, природно, спада у „зону интереса FBI“.

САД-у је потребна информација, наравно – и од тајних „информатора“ од 15 хиљада људи – не само америчких држављана, већ и из других земаља. За извештаче амерички државни буџет никада неће жалити паре. Тако је у Београду директор FBI обавио разговор са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и обећао му свестрану помоћ. Посебно у борби са корупцијом. Али се на томе посета није завршила. Главни резултат посете Брајана  Комија је  отварање  сталне канцеларије FBI у Београду. Већ сада је јасно да „нови запослени“ у Сталном представништву FBI неће седети скрштених руку. Они ће се позабавити и обуком српских полицајаца, и врбовањем посебно талентованих агената, и сакупљањем важних информација. Истина, не зна се како ће Американци да деле своје „тајне“ са МУП-ом Србије и осталим тајним службама. FBI је увек одликовала чињеница  да је својим партнерима обећавао златна брда, а у ствари је највећи део шифрованог материјала слао у архиве под ознаком „поверљиво“, на педесетак година.

Информације су увек скупе, могу се продати, препродати и тако даље. А тек тако да се дају српским  „колегама којима се верује“  –  тешко да ће. Тим пре  тако велики професионалац и пријатељ Барака Обаме какав је Џејмс Брајан Коми. Обећати није исто што и оженити се. За обећања су Американци прави мајстори!


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Директор ФБИ и послови са Србима

* Обавезна поља