vucic31-600x330Премијеру Александру Вучићу уручена је данас нова, измењена варијанта британске резолуције о Сребреници, у коју су унети елементи руске резолуције, потврђено је РТС-у у Влади.

Вучић је нови текст британске резолуције добио по доласку у Будимпешту, где данас са Виктором Орбаном председава заједничкој седници две владе.

У првој варијанти, британском резолуцијом је осуђен злочин почињен над Бошњацима у Сребреници, који је означен као геноцид.

Руском резолуцијом осуђују се „најтежи злочини који забрињавају међународну заједницу као целину, а који су почињени током сукоба у бившој Југославији над особама различитог етничког порекла и вероисповести“.

Београдски „Блиц“ сазнаје да је у новом тексту ублажен део на који је премијер Вучић имао примедбу, а који се односио на сексуалне злочине, преноси Танјуг.

У новом тексту британске резолуције сада пише да су сексуалне злочине чинили сви учесници у конфликту, а наглашено је да постојање геноцида не сме да се негира.

Према изворима Блица, Вучић размишља да 7. јула присуствује седници Савета безбедности УН, на којој би требало да се расправља о резолуцији о Сребреници.

Сарајевски медији су објавили изјаву амбасадора Велике Британије при УН Метјуа Рајкрофта да Лондон неће, због тога што је Русија предложила своју верзију нацрта, повући свој нацрт резолуције о Сребреници.

Рајкрофт је у писаној изјави Дневном авазу навео да Уједињено Краљевство ради на резолуцији која ће бити „у спомен жртава геноцида у Сребреници и оних који су пропатили на свим странама у рату“.

„Она треба да охрабри даље кораке према помирењу у БиХ. Резолуција ће афирмисати нашу одлучност да спречимо геноциде, злочине против човечности и ратне злочине“, тврди британски амбасадор при УН.

Дачић писао Савету безбедности

dacic minС друге стране, београдске Новости пишу да је шеф српске дипломатије Ивица Дачић јуче упутио писмо Савету безбедности у којем позива чланице тог тела Уједињених нација да не гласају за британску резолуцију о Сребреници.

Србија сматра да би усвајање те резолуције било штетно и могло да дестабилизује регион, наводи се у писму.

У писму у које је тај лист имао увид, Дачић пише да би усвајање британске резолуције о Сребреници било непотребно, штетно и изавало би несагледиве и дуготрајне негативне последице по процес стабилизације у БиХ, али и на простору читавог Западног Балкана.

Дачић наглашава да се Западни Балкан суочава са новим безбедносним изазовима, ризицима и претњама на које лидери народа региона треба да пронађу нове одговоре.

„Међутим, нацрт ове резолуције који је изразито лоше осмишљен и темпиран, прошлошћу се бави на начин који не помаже у суочавању региона са потребама садашњости и будућности и неће допринети да се процес сарадње и помирења охрабри, ојача, олакша и убрза“, навео је Дачић.

Указао је да о томе најбоље сведоче страсти које је у региону изазвала сама најава „подношења овакве неизбалансиране резолуције, без одговарајућих транспарентних консултација са свим заинтересованим странама“.

Дачић у поруци наглашава да Србија одаје пошту свим жртвама сукоба на простору бивше СФРЈ и да је чврсто уверена да наша сећања о активности чији је циљ да се прошлост не заборави треба да буду искључиво у функцији помирења и промоције регионалне сарадње и добросуседства.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Британија доставила нову резолуцију

* Обавезна поља