aerodrom-nikola-tesla.gifСви власници бесплатних акција државних фирми добиће ове године на име дивиденди мање од 600 динара. Претходне године на рачуне им је пренето 350 динара. Овогодишње уплате крећу се од 20 пара од Аеродрома „Никола Тесла”, преко 250 динара „Телекома Србије”, до НИС-ових 340 динара.

Београдски аеродром је прошлу годину завршио са профитом од 13,3 милиона динара. Скупштина акционара одлучила је да исплати 8,2 милиона динара дивиденди. To по акцији износи 0,24 динара бруто или 20 пара нето колико ће бити исплаћено грађанима, до краја 2015. године, наводе у овој компанији.

Ненад Гујаничић, из „Вајз брокера”, каже да је Аеродром прошле године остварио мизерну добит па је у складу тим и дивиденда намењена акционарима још мања. Главни разлог ниске добити, према његовом мишљењу, јесте чињеница да је у својим билансима Аеродром нагомилао огромна ненаплаћена потраживања од „Ер Србије” која је најважнији клијент ове компаније.

– Осим чињенице да је скроман износ дивиденде, мањинске акционаре би требало да забрине и чињеница да је држави већ исплаћена дивиденда док ће мали акционари тај износ добити до краја наредне године. Овим је грубо нарушена добра корпоративна пракса и акционарски принцип о једнакости свих акционара у корист већинског власника – сматра Гујаничић.

Скупштина акционара НИС-а и ове године је донела одлуку да се акционарима исплати 25 одсто остварене добити, односно дивиденда у бруто износу од 13,08 милијарди динара, што је 80,22 динара бруто по акцији (68,2 динара нето).

– НИС је најавио да ће дивиденда бити исплаћена најкасније у новембру. Ово је највећа корпоративна дивиденда у апсолутном износу на овим просторима, а дивидендни принос НИС-ових акција тренутно износи девет одсто што његове акције чини изузетно повољном инвестицијом – каже Гујаничић.

Скупштина „Телекома” је крајем прошле године усвојила међудивиденду (дивиденду из добити из 2013. године), која је и исплаћена крајем фебруара ове године. Акционарима је распоређен бруто износ од 7,57 милијарди динара односно 9,46 динара по акцији. Грађани су по закону о праву на бесплатне акције добили 31 акцију „Телекома” те им је путем дивиденде припао бруто износ од 293,3, а нето 249,3 динара.

– Телеком је исплатио прилично високу дивиденду (после НИС-а највећа у апсолутном износу), али нажалост грађани и даље не могу да располажу овим акцијама, нити могу да их купе ако желе, каже наш саговорник.

На рачунима грађана који до сада нису продавали бесплатне акције налази се око 5.280 динара. Пет акција НИС-а вреди 4.425, а једна деоница Аеродрома 857 динара.

Око 4,8 милиона грађана добило је по пет акција НИС-а почетком 2010, а годину дана касније и по једну деоницу Аеродрома. Тада је њихова вредност укупно износила 3.100 динара. То је 2.200 динара мање него данас. Грађанима је подељена и 31 деоница „Телекома Србија”, од којих ће новац (око 70 евра) добити кад држава прода ову компанију.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Дивиденда за кило меса

* Обавезна поља