dodik-proslava dana srpskeБАЊАЛУКА – Свет мора да разуме да је оспоравање Дана Републике Српске од стране Уставног суда БиХ и однос Сарајева према тим дешавањима у протекла два месеца само додатно учврстило наше уверење у потреби борбе за наш идентитет и нашу републику – рекао је Милорад Додик, председник РС у интервјуу за „Политику”. „Данас је код сваког Србина више него икад пре јача спознаја о томе да је 9. јануар Дан РС и уверење да тако мора да остане. То потврђује да је ова политичка борба власништво сваког човека који овде живи. Није то никакав инат. Овде се ради о љубави, па иако Срби не могу без неке дозе ината, он је овде у функцији љубави”, каже Додик.

Зашто је важно да се сачува Дан РС?

У оној мери колико је за човека значајан дан рођења, тако су и за републику важни дан и датум кад је она настала. Прослављамо Дан РС као наш однос према чињеници да смо пре 24 године донели одлуку о њеном формирању. Тад се родила Република Српска, као политичка тежња Срба на овим просторима у процесу и моменту распада бивше Југославије. То је уједно и веома уравнотежено са интересима других народа у БиХ, као што су били интереси муслимана и Хрвата, коју су такође хтели своје државе. Исто тако су то хтели и Срби и то је потпуно легитимно. Ако нам неко сад оспорава Дан РС, тиме нам оспорава и право да имамо свој став и државу.

Бакир Изетбеговић каже да ће Српска само потрошити новац на прославу да би на крају прихватила одлуку Уставног суда БиХ…

То је наш новац, он са тим нема ништа и наше је право да о томе одлучујемо. Не мора Изетбеговић да долази на прославу, али може неког да пошаље, па да види да народ у Републици Српској прославља овај празник. Зато су на кућама, зградама и аутомобилима и многим другим местима истакнуте заставе републике. Вероватно он то не би волео да види. Али то је његова ствар, не знам зашто се меша у наше ствари, ми смо за њега иностранство.

proslava-dana-srpske

Видите ли као председник РС довољно одлучности међу српским странкама и лидерима да се очува Дан РС?

Постоји скупштинска одлука која говори о томе шта треба да учинимо. Нема калкулација са 9. јануаром. То је дан републике и он ће то и остати.

Зашто се из Сарајева настоји ревидирати чињеница да је Српска настала 1992. године?

Зато што се покушава ревидирати то да је она настала пре оружаних сукоба и да је одраз и израз политичке воље људи. Да није постојала Република Српска не би се, између осталог, десиле две ствари. Прво, не би се формирала Федерација БиХ (муслиманско-хрватска) као пандан Српској. И напокон, не би РС у Дејтону била фактор међународног договора. Према томе, фактор међународног договора може да буде само нешто што је претходно постојало. Тренутно се отворио обрачун са РС у општој намери да се ревидира Дејтонски споразум као међународни уговор и има покушаја да се ојача централистичка тенденција у БиХ, коју нажалост подржава и један број Срба који се налазе у институцијама БиХ.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик интервју – Дан републике остаје 9. јануар

* Обавезна поља