Borka-Golubovic-TrebjesaninАНДРИЋГРАД – Већ по томе где се награда „Андрићевог института“ додељује и ко је уручује, она довољно говори како се осећа онај коме се додељује… приметио је академик Матија Бећковић на свечаности у здању Андрићевог института на којој су уручене прве велике награде за књижевност ове културне институције. Добитници су академик Матија Бећковић и књижевник Владимир Кецмановић, а признања им је уручио режисер Емир Кустурица, директор „Андрићевог института“. Кецмановић је награђен за најбољи роман у 2015. години, са насловом „Осама” у издању „Лагуне“ у којем су исповедним тоном босанске чаршије исказани Шекспировски заплети, који тумаче „трагизам босанских муслимана током рата у Босни“, док је Бећковић награђен за укупно књижевно стваралаштво и књигу „Три поеме”.

Награда Андрићевог института која се састоји од дипломе са ликом нобеловца Иве Андрића и новчаног дела установљена је прошле године и додељује се у две категорије: за укупно књижевно стваралаштво аутора који је у протеклих пет година објавио запажено дело и за најбољи роман објављен први пут у Србији и Републици Српској на српском језику од 1. јануара до 31. децембра. Покровитељ награде је Милорад Додик, председник Републике Српске. На конкурс је пријављено 150 књига, а одлуку о додели награда верификовао је жири који је радио у саставу: проф. др Јован Делић, председник, Ранко Рисојевић и Маја Мандић.

–На трагу романа „Осама“ Владимир Кецмановић стоји једна реченица песника Скендера Куленовића „Како ли даљина свему даје лепоту“. Кецмановић је написао књигу која ће се читати, која се већ чита и која ће се вероватно преводити. Да употребим један наслов Матије Бећковића „Ниси ти више мали“ господине Кецмановић од када је „опалио онај врели топ“, рекао је проф. др Јован Делић, образлажући одлуку о додели награде Владимиру Кецмановићу.

Режисер Емир Кустурица изразио је огромно задовољство што је почетак новог живота Андрићевог института и додељивања књижевних награда започео једним романом за који интимно мисли да ће у будућности бити један од кључних романа у нашој литератури. И да ће, као што је рекао, „Осама“ бити нова будућност српске књижевности те ће управо овај роман успоставити ову награду као значајну и вредну у култури уопште.

Било би природно и очекивано, рекао је Кецмановић захваливши на награди чији новчани део износи 15.000 евра, да се овом приликом и на овом месту каже која реч о људима без којих ни овај скуп ни награда коју примам не би били могући. О Мехмед паши Соколовићу чијом вољом је саграђена ћуприја велике лепоте, коју је Иво Андрић опевао у свом ремек-делу. Бићу себичан и нескроман па ћу подсетити да је прва, магловита идеја за роман „Осама“ зачета управо овде, у Андрићграду, пре тачно три године и недељу дана.

ANDRICGRAD-NAGRADA 1

Говорећи о награди која је припала Матији Бећковићу за укупно књижевно стваралаштво, Јован Делић је између осталог казао:

– „Нема ми писма од Хомера, а мора да ми је писао”, жалио се духовито млади Бећковић. То Хомерово писмо је изгледа у међувремену стигло и песник га је добрано проучио и на њега се ослонио. Бећковићево поновно откриће „усмености“ и поновно налажење велике песничке форме од епохалног су значаја како за његову поезију, тако и за српско песништво у целини. Вероватно и не знајући, па и не хајући за Елиотов идеал велике песничке форме: идеал неке модерне верзије епа. Бећковић је такву форму створио и спојио, као мало ко у светским размерама: архаично и модерно. Зато су, по нашем дубоком уверењу, Бећковићеве поеме светски феномен, а не неки епски српски анахронизам, ограничен дијалектом и племенским међама. Међа Вука манитога је архетип, мит, а не само локална граница. Његова поезија је добила причу, а кад он прича није ти се дремало, рекао је проф. др Јован Делић образлажући одлуку жирија да награду додели академику Бећковићу коју прати и новчани износ од 25 хиљада евра.

Захваливши на награди Матија Бећковић је подвукао да је „Андрићев град подигнут у славу поезије и ванвременских вредности“.

– А „Три поеме“ су такође испеване у славу поезије. Поезија се не везује ни за једно време јер време пролази, а поезија остаје. Мање се радујем награди за животно дело него признању за „Три поеме“, јер ова прва звучи као да сам већ опослио оно због чега сам се родио. Будући да сам када су материјалне вредности у питању добио мало више него колега Кецмановић, да бисмо изједначили свој материјални део ја ћу свој да преполовим, и половину ћу приложити Матици српској и Српској књижевној задрузи нашим најстаријим установама у којима је Иво Андрић објављивао своје књиге и у чијим је одборима и уредништвима радио, рекао је Бећковић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Бећковић први добитник награде Андрићевог института

* Обавезна поља