MIlorad-Dodik-govor-1БАЊАЛУКА — Председник СНСД Милорад Додик каже да та странка са коалиционим партнерима има комотну скупштинску већину од 45 посланика.

Он, међутим, није желео да открије која још три парламентарца су им дала подршку.

Додик каже и да нема ништа против уласка СДА у нову ентитетску владу.

Поподне ће, иначе, бити одржан састанак делегација СНСД и СДА, чиме се настављају страначки преговори у тој земљи о формирању власти након општих избора на свим нивоима.

Додик је у изјави новинарима у Бања Луци поновио да ће на конститутивној седници парламента РС, на којој ће положити председничку заклетву у новом мандату, предложити и име мандатара за састав нове Владе РС.

Медији у РС су калкулисали да ће мандатар бити из ДНС, коалиционог партнера Додикове странке, али сада предност дају Жељки Цвијановић, актуелној премијерки, која није победила у трци за српског члана Председништва БиХ.

„Имамо више од 42 посланика и то ће се видети када буде гласање, тако да можемо да формирамо стабилну владу. У овом тренутку подршку за ту владу даје 45 посланика и тај број се може само повећати“, казао је лидер СНСД.

Потврдио је да ће ХДЗ с једним министарским местом поново бити заступљен у Влади РС, иако немају посланике у ентитетском парламенту, а у складу с реципроцитетом, једно место добиће СНСД у Влади Федерације БиХ, „ако то буде могуће“.

„Уколико се таква пракса договори са СДА, нећемо бежати од тога“, нагласио је Додик.

Он је поновио да су представници СДА и раније били заступљени у владама РС и није било никаквих проблема, па не види разлог да, ако се договоре, тако не буде и сада, преносе локални медији.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик најавио већину

* Обавезна поља