tribunal_hag2ХАГ – Портпаролка Хашког трибунала Магдалена Спалинска рекла је да не жели да спекулише о томе шта ће се десити уколико оптужени Војислав Шешељ одбије гаранције Владе Србије за његово привремено пуштање на слободу.

„Судско веће је добило, или ће добити, одговоре (влада) са којима ће се упознати и онда ће сами одлучити какви морају бити следећи кораци“, рекла је Спалинска у телефонској изјави Танјугу.

Она је потврдила да је Влада Србије доставила јуче Хашком трибуналу одговор у вези са могућим пуштањем на слободу хашког оптуженика Војислава Шешеља и додала да Влада Холандије није поднела никакав јавни документ.

„Што се тиче Владе Холандије, нема никаквог јавног поднеска“ , рекла је она.

Хашки трибунал затражио је јуче од влада Холандије и Србије да се јуче до 18.00 сати изјасне о могућем привременом пуштању на слободу Војислава Шешеља.

Трибунал је при том навео да је добио додатне поверљиве информације, о којима је јавност већ упозната, а које указују на погоршање здравственог стања Шешеља, те с обзиром на нови развој догађаја разматра могућност његовог привременог пуштања на слободу.

На питање да ли ће Трибунал предузети нешто поводом протестног окупљања које је за суботу најавила Српска радикална странка, чији је Шешељ лидер, Спалинска је одговорила да су у Трибуналу упознати са тим најавама, али да, за сада, не планирају да се обраћају окупљенима.

„Ми смо видели у медијима такве најаве, али засад немамо никаквих планова да се неко обраћа том скупу ако до њега дође“, рекла је она.

Српска радикална странка најавила је данас да ће у суботу, 8. новембра, организовати протест испред зграде Трибунала у Хагу, са кога ће затражити безусловно пуштање на слободу свог лидера.

ljajic-karadzic

Хашки трибунал објавио је писмо председника Националног савета за сарадњу са тим судом Расима Љајића у којем он поручује да је Србија спремна да пружи гаранције за привремено пуштање на слободу Војислава Шешеља, под условом да се оптужени обавеже да ће поштовати све услове које одреди надлежно судско веће Трибунала.

„Влада Србије забринута је због новог развоја догађаја у погледу здравственог стања оптуженог, и у том смислу је спремна да пружи гаранције за његово привремено пуштање на слободу… под условом да се оптужени, у правно обавезујућој форми, изјасни да ће поштовати све услове које одреди надлежно судско веће Трибунала, као и да прихвата гаранције Владе Србије имајући у виду да их је до сада одбијао“, стоји у Љајићевом писму.

 Протест радикала испред РТС-а и Скупшрине

БЕОГРАД – Протест присталица СРС-а који је данас почео испред зграде РТС-а завршен је испред оближњег Дома Народне скупштине Србије.

Присталице СРС носиле су велики транспарент „Зауставимо убијање Војислава Шешеља“, транспаренте „Шешељ српски херој“ и страначке заставе.

 

Заменик председника странке Немања Шаровић казао је да су радикали организовали протест испред РТС-а јер сматрају да је то јавни сервис грађана Србије, а да та медијска кућа игнорише већину грађана и не извештава довољно о здрављу њиховог лидера.

Он је поновио да је једини захтев СРС-а да Војислав Шешељ буде безусловно пуштен на слободу.

Шаровић је казао да је Србија дужна да да гаранције за Шешељево пуштање из затвора, без икаквих услова и тражења да се он обавеже да ће поштовати одлуке Међународног суда за ратне злочине, и без обзира што лидер СРС-а те гаранције никада неће прихватити.

„Шешељ никада није прихватао гаранције издајничких режима. Није прихватио ни гаранције Зорана Ђинђића, ни Војислава Коштунице, па неће прихватити ни гаранције Александра Вучића. Он се добровољно предао хашком трибуналу и ни тада није тражио гаранције“, казао је Шаровић.

Он је казао да Шешељ није добио никакав захтев и да је једино добио писмо које је Влада Србије упутила Влади Холандије, и то са закашњењем, тек након што су то писмо о гаранцијама добили медији.

Потпредседница СРС Вјерица Радета окарактерисала је јучерашње интересовање медија за пуштање Војислава Шешеља из Хашког трибунала као фарсу, и казала да „Шешељ жели да дође у Србију, али као слободан човек“.

СРС је најавио да ће у суботу у 12.00 испред суда у Хагу одржати протест подршке Војиславу Шешељу и тразити да се он ослободи.

Испред зграда РТС-а и Скупштине биле су јаке полицијске снаге које су биле бројне скоро као и припадници протеста.

Саобраћај у Таковској улици је потом нормализован.

Расправно веће Хашког трибунала покренуло је у уторак иницијативу за пуштање на привремену слободу оптуженог Војислава Шешеља услед погоршања његовог здравља.

 

Од власти Србије је затражено и да изјави може ли гарантовати да Шешељ неће контактирати са потенцијалним сведоцима и да ће се вратити у Хаг када га Трибунал позове. Веће напомиње и да би Шешељ морао да поштује и друге услове које би оно прописало.

Од Владе Србије Холандија је добила писмо у коме се каже да Србија може да гарантује за Шешеља, ако се он правно обавеже да ће поштовати услове трибунала.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Хаг, Шешељево здравље и српска држава

* Обавезна поља