dodik velikaБАЊАЛУКА — Лидери странака владајуће коалиције у РС саопштили су да имају скупштинску већину за избор нове Владе РС и без посланика Напредне Српске Адама Шукала.

Лидери Савеза независних социјалдемократа, Демократског народог савеза и Социјалистичке партије, Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић, нису прецизирали како су осигурали скупштинску већину, будући да те три странке, укључујући и једно посланичко место СРС Драгана Ђурђевића, имају 40 посланичких мандата, док су за већину потребна 42 посланичка гласа.

Додик, Павић и Ђокић данас су потписали споразум о заједничком деловању у власти на нивоу РС, према којем би место председника парламента требало припасти ДНС-у.

Председник СНСД-а Милорад Додик рекао је после потписивања споразума да ће постојање скупштинске већине бити видљиво на првој седници новог сазива парламента, заказаној за понедељак, 24. новембра.

„РС ће и даље водити коалиција, која је одржала један од најстабилних периода за њу“, навео је Додик.

Председник ДНС-а Марко Павић је рекао да је коалиција његове странке са НС Адама Шукала трајала донедавно, све док Шукало „није поставио услове које ДНС није могао прихватити“.

„Чињеница је да он више није потребан за већину у Народној скупштини РС“, навео је Павић.

Он је поручио да је ДНС и даље у коалицији са Српском радикалном странком Драгана Ђурђевића који је присуствовао поптисивању споразума.

Говорећи о могућој сарадањи коалиције са Странком демократске акције (СДА), председник СП-а Петар Ђокић је рекао да је „могуће разговарати и са СДА, као и са сваком странком, али не може говорити о коначном исходу“.

Додик је, међутим, рекао да им, што се њега тиче посланици СДА „нису потребни“.

Споразум СНСД-а, ДНС-а и социјалиста предвиђа стабилност политичког система, развој РС, економију, као и борбу против криминала и корупције и оспособљавање капацитета РС за борбу против тероризма.

У споразуму је дата и подршка интеграцијама БиХ у складу са уставним уређењем, као и даљем провођењу Дејтонског споразума.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик најављује већину

* Обавезна поља