Milorad-Dodik 1БАЊАЛУКА — Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је подизање крста на Златишту легитиман чин Савеза логораша РС и да не види разлог за тензије.

„Ово удружење је на такав начин желело да покаже саосећање према свима који су патили у последњем рату. Могуће је да некога то иритира, али у мултиверском друштву у БиХ то не би требало да смета“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да у РС никоме не сметају било каква верска обележја.

„Све треба да буде решено на потпуно регуларан начин и не знам зашто невладино удружење то не сме да уради. Не сме да буде било каквог ината, а крст треба да остане на Златишту док не буду решене процедуралне ствари“, закључио је Додик.

„Подизање Спомен крста на Златишту нема везе са изборима и најбоље је да се политичари ни не мешају у то“, изјавио је Бранислав Дукић, председник Савеза логораша РС.

Коментаришући зашто је крст подигнут баш у овом тренутку, из Савеза логораша поручују – то се једном морало догодити, а то једном је управо сада.

„Ми смо жртве и немојте нам одређивати време када ћемо то да подигнемо“, истакао је Дукић.

Министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић рекао је данас да је полиција обезбедила појачано присуство на Златишту код Сарајева, где је постављен спомен-крст, да би очувала јавни ред и мир.

Он је нагласио да други органи треба да одлучују да ли би тај објекат требало да остане на том месту, у том облику, да ли би требало да се гради неки други објекат, а да МУП само одговара на изазов појачаних тензија око крста на Златишту.

На Златишту изнад Сарајева 21. септембра постављен је спомен-крст као знак сећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба, а од тада је два пута покушано његово рушење, подсећају бањалучки медији.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Нема разлога за тензије због крста

* Обавезна поља